Zorgverleners vragen aandacht voor alcoholvrij

11-02-2019 20:52
De zorgverleners uit de regio Oudenaarde-Ronse toasten samen met de nieuwe lokale besturen van Oudenaarde, Zwalm, Gavere, Kruisem, Maarkedal, Kluisbergen, Horebeke, Wortegem-Petegem en Ronse op het nieuwe jaar. Ze klinken op een goeie duurzame samenwerking. Dit doen ze alcoholvrij om aandacht te vragen voor alcoholpreventie en Tourneé Minerale. Uit onderzoek blijkt dat wie deelneemt aan Tournée Minérale, daarna bewuster omgaat met alcoholgebruik. Iets wat in de regio aandacht verdient!
Alcohol: geen onschuldig product
“Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten of een borrel jenever thuis, voor velen maakt het deel uit van de routine. Toch zijn er heel wat risico’s aan verbonden”, vertelt Davinda Goetry van CGG Zuid-Oost-Vlaanderen. Huisarts Lut De Deken treedt haar bij: “Alcohol heeft, ook als je weinig drinkt, invloed op bijna alle organen in het lichaam en hangt samen met ongeveer 200 verschillende aandoeningen. Ook met het ouder worden verdraag je minder goed alcohol, word je sneller dronken en heb je meer tijd nodig om te recupereren.” Zorgtrajectpromotor Dimitri Gaethofs vult aan: “Na de drukke nieuwjaarsdagen kan iedereen wel een pauze gebruiken. Zo worden we bewust van de plaats die alcohol soms inneemt in ons dagelijks leven. We willen ook bijzondere aandacht geven aan mensen in eenzaamheid of psychische kwetsbaarheid.” Daarom raden ze iedereen aan best niet meer dan 10 standaardglazen per week te drinken.
Op je gezondheid
Heb je meer nood aan een echte test? Doe zoals de zorgverleners uit de buurt aan Tournéé Minérale en drink een maand lang geen alcohol. Daar zijn voordelen aan verbonden vertelt de huisarts: “sommige mensen slapen beter, anderen hebben meer energie, je werkt ermee aan een gezonder gewicht… Veel mensen voelen zich gewoon beter in hun vel.” Uit onderzoek van de Vlaamse Vereniging voor Alcohol en Drugs blijkt dat mensen ook na hun deelname aan Tournée Minérale bewuster met alcohol omgaan. Het effect reikt verder dan die ene maand!
Fruitwater
De zorgverleners hebben als deze tip: “Probeer fruitwater met vers fruit te maken, makkelijk, lekker en gezond!”
Meer info: www.tourneeminerale.be of vraag advies aan je huisarts.
(gudc)