Werner Niemegeers, Lijsttrekker N-VA Lierde pleit voor een cameraschild in de Vlaamse Ardennen

06-08-2018 11:31
Met de gewelddadige golf aan inbraken in Nukerke (Maarkedal) wil de N-VA Lierde naar Gents een volledig cameraschild in de Vlaamse Ardennen om rondtrekkende criminele bendes te bestrijden.  Dankzij de vergaande technologie van deze intelligente camera’s met nummerplaat herkenning (ook wel ANPR camera’s genoemd) kan de politie onmiddellijk reageren en kunnen daders van criminele feiten of zware verkeersovertreders gevat worden. Daarnaast helpen de camera's bij het voeren van onderzoek naar criminele feiten. De anders zo rustige plattelandsstreek wordt de laatste tijd opgeschrikt door een inbrekersbende die bijzonder brutaal te werk gaat. Op twee weken tijd waren er zeven inbraken in Nukerke (deelgemeente van Maarkedal). De mensen die slachtoffer zijn van de inbraken worden niet alleen bestolen, ze worden ook nog eens zwaar mishandeld. Daar moet een einde aan komen!
“Het is pervers dat de overheid ons land vol camera’s hangt om boetes uit te schrijven, maar dat die niet ingezet worden voor de veiligheid van de bewoners. We vinden het warme water niet uit. Intelligente camera’s hebben in andere politiezones hun nut al lang bewezen”, aldus Niemegeers.
Zo werd bv in de nacht van 1 op 2 augustus 2018 een gestolen Mercedes (met Nederlandse nummerplaat) na een wilde achtervolging klem gereden op de zeedijk van Knokke. Het voertuig kon met behulp van de ANPR-camera’s getraceerd worden, waarna de achtervolging kon ingezet worden en de verdachten vervolgens door de politie werden gearresteerd.
Ook Kuurne bewijst het nut van de zgn. intelligente camera’s.  Door de investering in een cameraschild daalde de criminaliteit er in de eerste helft van dit jaar met een vierde in vergelijking met vorig jaar, nl. van 354 naar 269 feiten. “Het wordt tijd dat die technologie ook in de Vlaamse Ardennen wordt ingezet”, zo besluit Niemegeers.
(N-VA Lierde)