Wereldlichtjesdag Zottegem zondag 8 december 2019

29-11-2019 21:13
Ieder jaar op de tweede zondag van december is het “ Worldwide Candle Lighting “. Een gedenkdag voor overleden kinderen. Wereldwijd worden er om 19 uur lokale tijd vele kaarsjes aangestoken  zodat er als het ware een virtuele 24 uren durende golf van licht over de hele wereld beweegt van tijdzone naar tijdzone. Op deze manier drukken mensen hun verbondenheid uit met  ouders, broers , zussen  en familie in rouw .  Symbolisch voelen deelnemers  dan misschien iets van de warmte en vriendschap tussen alle ouders van een overleden kind over de hele wereld verspreid. Het maakt de gedachte aan het pijnlijke gemis misschien iets draaglijker.
 Dit betekenisvol initiatief werd ruim 40 jaar geleden genomen door de Compassionate Friends , de zustervereniging van OVOK ( Ouders van een Overleden Kind ) in de VS. Children’s Memorial Day werd in 1998 door President Clinton als  een officiële herdenkingsdag erkend .
De organisatie van die dag is ondertussen al wereldwijd verspreid en is vooral de laatste jaren op verschillende locaties – ook in ons land -  fel toegenomen.
Sinds 2017 vindt hiervoor in Zottegem een bijeenkomst plaats, in een organisatie van de plaatselijke afdeling van de praat- en zelfhulpgroep “ Ouders van een Overleden Kind “ , kortweg OVOK Zottegem ( regio Zuid- Oost- Vlaanderen ) .Ondanks de gure weersomstandigheden in 2017 kwamen toch een honderdtal deelnemers naar het Kasteel van Egmont afgezakt. Vorig jaar werd dit serene  gebeuren bijgewoond door meer dan 200 deelnemers.
Dit jaar gaat de afspraak voor Wereldlichtjesdag in Zottegem door op zondag 8 december in de Ridderzaal van het  Kasteel van Egmont van 18u30 tot 20 uur.
De bijeenkomst wordt geopend met een toespraak door burgemeester Jenne De Potter. Daarna zal   het aansteken van de kaarsjes ( om 19u) omkaderd worden met warme teksten en poëzie, gebracht door jong en oud, afgewisseld met prachtige gezangen door o.a. het Kinder- en Jeugdkoor Bevegem. Door de organisatie zullen gratis kaarsjes ter beschikking gesteld worden, die dan achteraf als aandenken ook mogen meegenomen worden naar huis. Na afloop zal er nog gelegenheid zijn om bij een drankje ( warme soep, chocomelk , frisdrank, biertje ) nog even na te praten en /of tot ontmoeting met lotgenoten.
Voor meer inlichtingen over andere OVOK- activiteiten ( praatavonden, herdenkingsmomenten, wandelingen…. ) kunnen geïnteresseerden terecht bij Martine Van Damme, verantwoordelijke OVOK – Zottegem,  tel. 0496 / 486810  
(gudc)