Vrouwen in de kijker tijdens opendeur zweefvliegclub

05-08-2019 20:51
Vrouwen in de luchtvaart was het thema waar het Vlaams Zweefvliegcentrum Phoenix (VZP) mee uitpakte tijdens hun opendeur.
Phoenix sloeg eerder dit jaar al de handen in elkaar met het GO! Atheneum voor Aviatrix, een project dat luchtvaartberoepen wou promoten bij meisjes. Naast een les fysica, een bezoek aan het vliegplein en de Aviatrixavond waar 5 dames tewerkgesteld in de luchtvaartsector een uiteenzetting gaven werd de apotheose van Aviatrix voor enkele atheneumleerlingen de luchtdoop tijdens het opendeurweekend.
Ook Valérie Dereymaeker was aanwezig en werd dit jaar de meter van deTailwheel Meet, een happening voor oldtimer vliegtuigen gekoppeld aan de opendeur. Valérie is een fantastische pilote die solo met haar Piper Cub rond Afrika vloog. Tevens was ook de 16-jarige Britse pilote Ellie Carter aanwezig. Zij kwam met een verkenningsvliegtuig dat nog dienstdeed tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Die oorlog stond ook in de kijker in het WO II-kamp met re-enactors en hun historische voertuigen waaronder een M10 Tankdestroyer, een unieke tank. De luchtmacht op haar beurt zorgde voor een Agusta medevac . Naast tal vanovervluchten van de tailwheelvliegtuigen waren er ook tal van zweefvlieinitiaties.
Dit jaar werden ook Valérie Dereymaeker, Ellie Carter en de Aviatrixorganisatoren: Ella Schets, Tom Geeroms en Kris De Schrijver opgenomen als ambassadeurs in de Broederschap van het Geraardsbergse Manneken –Pis.
(JM - 9500news)