Voorstelling Wintersprookje in Sint-Bavokerk Gijzenzele

06-01-2019 23:43
GC De Kluize onderhoudt sinds de opstart een tweejaarlijkse traditie van locatieprojecten. Al van in den beginne waren we ervan overtuigd dat we, naast de organisatie van onze activiteiten binnen de ‘veilige Kluize muren’, blijvend oog moesten hebben voor activiteiten buiten de vertrouwde omgeving. Naast het exclusieve ‘aanbieden’ van een mix van muziek, theater, comedy, cabaret en human interest, zet De Kluize om de twee jaar in op een groot gemeenschapsvormend project. Gemeenschapsvormend omdat we bij elke editie onze couleur locale de kans geven om samen te werken met een professioneel theaterregisseur en zo grenzen te verleggen. Amateur theaterspelers en niet spelers ontmoeten elkaar en nieuwe relaties/vriendschappen/netwerken ontstaan. 
In het seizoen 2015-2016 beet Jelle De Grauwe de spits af. ‘Daar’, een bewerking van het boek van David Grossman, bracht ouders en kinderen samen in een woordenloze regie, gespeeld in de putten van de Balegemse steengroeven. Twee seizoenen later, in mei 2017, nam Dominique Collet (Kopergietery) het over en regisseerde en schreef ze, geïnspireerd door de gebeurtenissen op het eerste wereldoorlogse Windeekse Vliegplein, ‘Buiten De Lijnen’. Met het speelvlak gesitueerd op de grens tussen Scheldewindeke en Dikkelvenne, werd dit project een samenwerking met figuranten, amateurspelers, De Gaverse Rederyckers en de Windeekse en Gaverse fanfare. 
Dit seizoen kozen we voor een heel bijzonder project, eentje met een gemeenschapsvormend én inclusief karakter. Dit keer staan een stuurman en een stuurvrouw aan het roer, Frank Dierens en  An Van den Bergh van Het Scheldeoffensief, een theaterlabo voor (jong)volwassenen met een beperking in de regio.
Meer info over de missie en de doelstellingen van Het Scheldeoffensief, volgt iets verder.
Wintersprookjeskwartet XL-editie Gijzenzele
In het weekend van 12 en 13 januari snijdt het Scheldeoffensief in Gijzenzele het tweede luik van het Wintersprookjeskwartet aan. Merelbeke beet de spits af; na Oosterzele volgen nog Wetteren en Oudenaarde.
De voorbije maanden werd naarstig naar dit weekend toegewerkt op diverse vlakken. De vaste Wintersprookjesploeg werd aangevuld met Jan, Frank en Ludovic (enige couleur locale, gerecruteerd in OC De Beweging in Gijzenzele). 
In een regie van Frank Dierens en onder aanvoering van Moortseels amateurtheatergezelschap De Platte Beurzen, versterkt met lokaal talent met goesting in theater, werd de Gijzelse editie van het Wintersprookje voorzien van een heuse proloog en epiloog. Een pop up koor smeerde de kelen en de ‘breimoeders’ in samenwerking met het OC De Beweging (*) atelier breiden een sjaal om u tegen te zeggen. De kouters rond de kerk kregen een Wintersprookjes make over en De Kluize zamelde oude kledij in en zal op 12 en 13 januari de vuile was uithangen …
(*) OC De Beweging is een ortho-agogisch centrum, gevestigd in Gijzenzele, dat ondersteuning biedt aan volwassen personen met een (neuro-)motorische beperking, NAH (niet-aangeboren hersenletsel) of een autismespectrumstoornis en hun netwerk.
Gemeenschapsvormend èn inclusief
Waar het initieel onze droom was om het inclusieve karakter van dit project ruimer te zien, stootten we al gauw op een aantal grenzen (‘beperkingen’ zo je wilt). De ‘speeltijd’ was immers te beperkt om spelers van divers pluimage aan elkaar te laten wennen. Het inplannen van een zijtraject gaf ons echter de kans om hieraan te remediëren en alsnog het inclusieve karakter op te drijven.
In de ateliers van OC De Beweging heerste een koortsachtige drukte. Begeleidsters Nancy en Els, hun ploeg vrijwilligers en alle creatieve handen ter plekke, zamelden voor ons wol in. Daarmee gingen de ‘breimoeders’ van de bib (onder aanvoering van Juliette Van De Sype), sympathisanten, bezoekers en bewoners van OC De Beweging, De Bolster, … aan het breien alsof hun leven ervan afhing. Vanuit De Kluize werden de aangevoerde oude kledingstukken naar het atelier gebracht, waar ze aan linten werden gestikt, … en als klap op de vuurpijl werd ter plekke de publiekssjaal geassembleerd. Een sjaal waarmee we gerust kunnen meedingen naar de titel van de langste sjaal, misschien niet van de wereld, maar toch zeker van Oosterzele en de ruime regio.
In de keuken van De Kluize zal komende donderdag 80 liter soep worden gemaakt door de ateliermedewerkers van OC De Beweging, een aantal spelers en Ann van De Kluize.
We brengen op die manier een aantal werelden, een aantal mensen dichter bij elkaar en nieuwe banden worden gesmeed.
De voorstelling start telkens om 16 en om 19 uur in het zaaltje op het Sint-Bavoplein in Gijzenzele. Via de Schoolstraat gaat het over de terreinen van de voormalige stoelenfabriek Quipor (het gonst in Gijzenzele van de geruchten over galgen en brandstapels en meer van dat onheilspellends) en de kerkwegel naar de Sint-Bavokerk. In de kerk wordt het eigenlijke Wintersprookje van het Scheldeoffensief gespeeld. Vooraf zorgen De Platte Beurzen,  versterkt met een aantal nieuwe krachten en jong muzikaal geweld, voor de juiste enscenering. 
Achteraf kan worden bijgepraat met een dampend kommetje soep.
Wintersprookjeskwartet in zijn XL versie is een project van GC De Kluize i.s.m. Het Scheldeoffensief en van en met regisseur/acteur Frank Dierens en spelers uit zes centra voor mensen met een beperking uit Wetteren, Oosterzele, Merelbeke, Oudenaarde.
De muziek is van Geoffrey Burton.
Een winters tafereel. Het begint als een zoete fabel, maar eindigt in een griezelige thriller. Een koningin zo bleek als ijs, haar koning een echte ‘killer. ‘Wintersprookjeskwartet’ gaat over koningen en kastelen in de tijd dat die nog in de mode waren. 
Frank Dierens maakt een variant op Shakespeares 'Winter’s Tale' en trekt met de bijzondere spelersploeg van Het Scheldeoffensief in een rechte lijn langs de Schelde. Op vier plekken houden ze halt en verbroederen er met nieuwe spelers en publiek. 
‘Wintersprookjeskwartet’ is een locatieproject gekruid met warme soep en een robuust deken.
De voorstelling speelt in en rond de kerk van Gijzenzele.
De voorstelling start aan ’t Zaaltje, op het dorpsplein, Kerkstraat 2 te Gijzenzele. 
Tickets kosten 12 euro (standaard) en 10 euro (60+, andersvaliden, studenten, -19) en zijn te verkrijgen via reservaties@oosterzele.be, 09 363 83 30 en www.gcdekluize.be of bij de cultuurdienst in De Kluize.
Wintersprookjeskwartet is een samenwerking met vier culturele partners: GC ’t Groenendal (Merelbeke), GC De Kluize (Oosterzele), CC Nova (Wetteren) & CC De Woeker (Oudenaarde). Met medewerking van Christoforusgemeenschap, De Beweging, Broeder Ebergiste, Heuvelheem, Sint-Lodewijk, Omega & De Bolster Huis Gavere.
Spel: Frank Blomme, Jan Bouman, Anja Brossé, Alex De Graef, Roby Dewaele, Julia Dierens, Ludovic Dierickx, Frank Martens, Rudy Noojen, Oskar Stalpaert, Dimitri Van Goethem & Loes Swaenepoel
Regie: Frank Dierens
Muziek: Geoffrey Burton & Steven De bruyn 
Vormgeving: Koen Schetske
Kostuums: Pauline Verminnen
Productie: An Van den Bergh
Advies en ondersteuning: Nadine De Maerteleire en Anne Dupont
OVER HET SCHELDEOFFENSIEF
Het Scheldeoffensief wil goesting en talent voor theater bij mensen met een beperking opsporen, uitdagen en tonen aan een breed publiek. De vzw werd in 2017 opgericht door Frank Dierens en An Van den Bergh. Met uitvalsbasis in Merelbeke organiseert Het Scheldeoffensief wekelijks een laagdrempelig theateratelier voor (jong)volwassenen met een beperking. Daarnaast werkt het jaarlijks naar inclusieve theatervoorstellingen voor een breed publiek.
Meer info en speeldata: www.hetscheldeoffensief.be 
(gudc)