Vlaamse Meesters in Situ Lierde

23-05-2019 11:02
Deze zomer maken twee parels van het Lierdese kunstpatrimonium deel uit van de tentoonstelling ‘Vlaamse Meesters in Situ’. Openbaar Kunstbezit Vlaanderen koos ervoor om in Lierde niet één, maar twee kunstwerken in de kijker te zetten: de schilderijen over het leven van de H. Bruno door Elisabeth Seldron in de Kartuizerkerk van Sint-Martens-Lierde en het retabel van Sint Jan de Doper in de Sint Janskerk van Hemelveerdegem.
Daarom nodigde het bestuur van Lierde kunsthistoricus Frank Huygens uit voor nader onderzoek:
Wie Elisabeth Seldron was en hoe zij terecht kwam in Sint-Martens-Lierde om er een aantal schilderijen te maken in de toenmalige kartuizerkerk, hoort u van hem. Naast zijn onderzoek naar de onbekende schilder, heeft Frank eveneens een studie gemaakt van alle andere aanwezige kunstobjecten in de kerk.
In Hemelveerdegem is Frank, los van alle hypothesen en gissingen die er eerder al gedaan zijn rond de herkomst van het Sint Jansretabel, een studie begonnen over de figuren van het retabel.
Benieuwd naar zijn bevindingen?
Wij nodigen u graag uit voor een rondleiding op de eerste dag van de tentoonstelling: op zaterdag 1 juni om 13 uur in de Kartuizerkerk in Sint-Martens-Lierde en/of om 15.30 uur in de Sint-Jan de Doperkerk van Hemelveerdegem.
Het loont zeker de moeite om samen de mysteries rond Elisabeth Seldron en het Sint Jansretabel ontrafeld te zien en ook de kunstwerken naast de twee in Situ nader te bekijken.
Graag bevestiging via mail of u al dan niet aanwezig kan zijn – het aantal deelnemers is beperkt.
(Gemeente Lierde)