VCE Deftinge betreurt plannen gemeente Lierde inzake het voetbaldossier

24-01-2019 14:40
Aanstaande zondag staat opnieuw een “derby der derby’s” op de kalender: VCE Deftinge neemt het op tegen FC Bonanza. Het belooft een geladen duel te worden, FC Bonanza heeft drie punten nodig om niet in de degradatiezone terecht te komen en VCE Deftinge wil de aansluiting met de top 6 niet verliezen.
Er staat echter maandag ook een geladen gemeenteraad op de kalender. Op deze gemeenteraad zal een princiepsakkoord gestemd worden omtrent de locatie voor de inplanting van een nieuwe voetbalaccommodatie. Beide clubs werden gehoord in dit dossier en juichen de nieuwe terreinen met multifunctionele kantine toe gezien de toestand van de bestaande infrastructuur. VCE Deftinge voegt hier wel aan toe dat het belangrijk is voor haar supporters, vrijwilligers en spelers dat de locatie centraal gelegen is tussen de beide clubs, iets waar ook FC Bonanza zich in konden vinden.
VCE Deftinge stelt zich vragen…
Het kwam dan ook hard aan toen eind 2018 werd medegedeeld dat de meest geschikte locatie voor de nieuwe accommodatie de bestaande terreinen van FC Bonanza zouden zijn. 
Deze beslissing roept heel wat vraagtekens op bij VCE Deftinge maar ook bij buurtbewoners. Deze terreinen liggen midden in een woonwijk waar op vandaag reeds een enorme mobiliteitsproblematiek heerst. Bovendien zal er niet meer tweewekelijks op zondag gevoetbald worden, maar zou elke buurtbewoner voortaan elke zondag kunnen genieten van joelende voetbalfans. 
VCE Deftinge stapt zeker niet mee in het verhaal zoals het vandaag op tafel ligt en stelt zich ernstige vragen bij het financiële plaatje van het project. Enerzijds werd een aantal jaren terug fors geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe parkeerplaatsen aan de terreinen van Deftinge, met de komst van de nieuwe infrastructuur blijkt dit een verloren investering van het geld van de belastingbetaler. Anderzijds hoeft het geen verder betoog dat de aankoop en aanleg van 3 nieuwe voetbalterreinen en kantine een gigantische investering is voor een project waar zelfs niet alle voetbalclubs achter staan en midden in een woonwijk ligt. Iedereen tast nog in het duister over het financieel model erachter.
De verkiezingsbeloftes van oktober om investeringen te doen waarmee men zoveel mogelijk Lierdenaren wil bereiken en die breed maatschappelijk gedragen dienen te zijn, lijken loze beloftes.
VCE Deftinge is overtuigd dat een moderne en degelijke accommodatie voor elke Lierdenaar (met een multifunctionele kantine die gebruikt kan worden voor meerdere doeleinden) een boost zou kunnen geven aan het jeugdvoetbal op Lierde en hoopt dat het gemeentebestuur alsnog de nodige infrastructuur voorziet waar elke club wenst aan mee te werken, zonder buurtbewoners tegen de borst te stoten.
(gudc)