Twee CNG-wagens voor gemeentelijke technische diensten

03-10-2018 21:15
Gemeente Oosterzele nam twee nieuwe dienstwagens in gebruik; beide wagens werden aangekocht via de aankoopcentrale ‘duurzame mobiliteit bij lokale besturen’ die Eandis eerder dit jaar organiseerde. Door in te tekenen op deze aankoopcentrale kon Gemeente Oosterzele genieten van de voordeliger bedongen prijzen door Eandis maar ook van een administratieve vereenvoudiging. Bij de aankoopcentrale zorgde Eandis immers voor de administratie in het dossier.
Beide wagens zijn lichte vrachtwagens (Iveco) die rijden op Compressed Natural Gass (CNG of aardgas onder druk); de ene heeft een kipsysteem en de andere een open laadbak. Op die manier kunnen de wagens divers ingezet worden. In totaliteit betaalde Gemeente Oosterzele 96 853,24 euro incl. btw voor deze aankoop.
CNG is niets anders dan het bekende aardgas waarmee ook woningen verwarmd worden. Het gas wordt opgevangen in gasflessen die in het chassis van de auto worden geïntegreerd.
 
Voordelen van rijden met CNG:
  • minder fijn stof dan een dieselwagen
  • minder CO2-uitstoot
  • minder stikstofoxiden
  • tot 30% goedkoper dan diesel
  • tanken gaat even snel als bij klassieke brandstoffen; veel sneller dus dan het opladen van een elektrische auto
  • CNG veroorzaakt minder motorslijtage, omdat er minder verbrandingsresidu’s zijn
  • een CNG-voertuig kan ook rijden op biogas, dat wordt verkregen door de ontbinding van organisch afval. Dit zorgt dus voor een extra ecologisch voordeel
Schepen voor Energie Christ Meuleman: “Onze technische diensten kunnen nu gebruikmaken van deze twee dienstvoertuigen en zo mee zorgen voor minder uitstoot en minder fijn stof. Een andere energiebron als grondstof zorgt ervoor dat ook de gemeentelijke diensten zich op een energiebewustere en milieuvriendelijker manier zullen verplaatsen.”
(gudc)