Studenten hebben nood aan een studeerplaats

20-05-2020 10:17
Jongeren worden wederom in de steek gelaten. Wij, jongeren, zijn diegenen die het virus zouden verspreiden met onze ‘lockdownfeestjes’ en wispelturig gedrag. We zouden misbruik maken van de situatie om gemakkelijk een 20/20 te halen en we hebben het toch maar zo gemakkelijk bij ‘hotel mama’. Toch zouden diezelfde jongeren de toekomst moeten worden. Neen, we zijn ook het heden en hebben het ook niet gemakkelijk! Vele studenten hebben moeite om structuur te vinden en hebben niet de plaats in huis om op een rustige manier te studeren.
Ik zit al weken te studeren aan de keukentafel en word om de haverklap gestoord door een familielid. Ik moet verscheidene groepswerken afwerken, maar heb geen plaats in huis om in stilte een videocall te maken met mijn mede-groepsleden. Het is ook moeilijk lessen te volgen terwijl op een armlengte het avondmaal wordt klaargemaakt. Ik heb dan nog het geluk een kot te hebben waar ik naartoe zou kunnen gaan voor de blokperiode. Helaas is daar niet voldoende internet om met al mijn mede-kotgenoten gelijktijdig te studeren. Dit is dus ook geen optie meer.
Ik kom dan nog niet eens uit een maatschappelijk kwetsbare situatie. De Marge vzw ontdekte dat meer dan drie op vier van de kinderen en jongeren in kwetsbare situaties niet voldoende ruimte hebben om te kunnen studeren. Afgelopen maanden zijn er wel meer verontrustende studies omtrent het welzijn van jongeren. Een vijfde van de studenten kampt met depressieve gevoelens tijdens deze crisis. Ik sta voor het eerst in mijn leven op een wachtlijst wegens een burn-out. Een student met bindende studievoorwaarden mag, na nog eens een gefaalde examenperiode, zelfs niet meer verder met een universitaire of hogeschool richting. Als student op modeltraject, kan ik mij niet voorstellen hoeveel extra stress deze studenten zullen ervaren tijdens deze blokperiode.
Ik wil geen kritiek geven, aangezien ik weet dat Zottegem al veel gedaan heeft en nog veel zal doen voor zijn studenten, maar ik wil wel de urgentie van de zaak aantonen.
Met deze brief hoop ik dat jullie als lokaal bestuur mee helpen om het studietraject van de kinderen en jongeren met een moeilijke leersituatie te ondersteunen. ‘Den blok’ begint voor de studenten onder ons al volgende week en we hebben nog geen duidelijkheid over waar we terechtkunnen. Met een externe locatie kunnen jullie veel structuur bieden en een tafel waar men ongestoord kan studeren. Velen onder ons kunnen dit gebruiken!
Getekend door 42 studenten en de stille student,
Wannes Croonenberghs
Mona Callebaut
Aline Delvaux
Silke Castelein
Xander De Corte
Jordy Van Bever
Zana Morre
Tibo Verbeurgt
Michiel Degroote
Kobe Dellaert
Noa Mornie
Nimphe De Coene
Silke D’Hauwe
Ferron Goessens
Stef Vergauwen
Femke De Rouck
Viktor Van Herzele
Caro Van Den Abbeele
Alina Pessemier
Louis Van Mergel
Jana Van De Sype
Hannes De Loor
Hanna Van Cauwenberge
Kaat Foubert
Oscar Limpens
Stien De Corte
Lotte Herregods
Marthe Du Caju
Lies Van Vaerenbergh
Fien Meirhaeghe
Len Van Den Berge
Margot De Boever
Eleni Giovanis
Yasmine Braekman
Theun Iemants
Robin Haelterman
Danté Termont
Dyllis De Pessemier
Krina Van den Bossche
Laure Thomas
Aurélie Van Impe
Dries Uytterhaegen
 
(gudc)