Startup-winkel biedt kansen aan jonge starters

15-09-2018 10:16
In een winkelpand op het Oudstrijdersplein wil de stad een startupwinkel aanbieden aan startende zelfstandige ondernemers.
Schepen van Lokale Economie Alain Triest (Open VLD) gaf tijdens de gemeenteraad van 13 september tekst en uitleg bij dit initiatief. “De stad wil het pand aan het Oudstrijdersplein 18 huren van de eigenaars. Nadien verhuren wij het als een startup-winkel aan startende zelfstandige ondernemers. Dit is een van de prioritaire acties van het strategisch commercieel plan voor de detailhandel. We willen daarmee de leegstand in de binnenstad bestrijden. Voor dit initiatief is voldoende budget voorzien.”
De handelshuurovereenkomst van 9 jaar met de eigenaars kost de stad € 850 huur per maand. De kosten voor water, gas en elektriciteit, kabel, internet en alle andere voorzieningen en/of aansluitingen bedragen maximaal € 125 per maand.
De overeenkomst met de starters loopt voor een duur van minimum 4 maand en maximum 1 jaar. Daarvoor rekent de stad hen de maandelijkse verhuurprijs aan van € 450, inclusief kosten voor water, gas en elektriciteit, kabel, internet en alle andere voorzieningen en/of aansluitingen (tot het maximum bedrag).
Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen en moeten aan een aantal voorwaarden voldoen:
het betreft een eerste zaak (ook geen winkel elders);
het mag geen herhuisvesting zijn van een bestaande handelszaak;
het betreft een redelijk innovatief winkelconcept;
ze moeten een sluitend en kwalitatief voldoende businessplan voorleggen.
De volgende type activiteiten zijn niet toegelaten:
beoefenaars van (para)medische, vrije of intellectuele beroepen;
beoefenaars van financiële en/of administratieve dienstverlenende beroepen;
vzw’s die een horeca-activiteit uitoefenen;
uitbaters van nachtwinkels/automatenshops, private bureaus voor telecommunicatie/Phone shops, kansspelinrichtingen…;
kantoorfuncties zonder voor publiek vrij toegankelijke commerciële ruimten;
louter groothandel.
Bijkomende engagementen voor de huurder:
lid zijn/worden van een van de handelaarsverenigingen actief binnen het kernwinkelgebied Centrum Ninove dan wel het winkelgebied Rechteroever;
deelnemen aan de kernversterkende acties, maatregelen en evenementen van de stad Ninove, uitgedragen door de stad Ninove, zoals o.m. de afwijkingen op de wekelijkse rustdag (koopzondagen) en daaraan gekoppelde promotionele initiatieven en/of evenementen;
de engagementen naleven van inschrijving/registratie en actieve deelname aan gerichte infosessies en andere opvolging in kader van de voornoemde initiatieven.
MLI - Ninofmedia Andy Dupont