Stad Ninove voorziet studieruimtes in buurthuis Berdam en De Linde

20-05-2020 10:20

Volgens Laura Peeters (Jong N-VA) zou er nog geen concreet plan bestaan voor het openen van studieruimtes. Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) weerlegt dit met klem.

"Op vrijdag 15 mei kwam de Facebook-post van ‘Studeren In Ninove’ dat er volop gewerkt wordt aan het uitwerken van een concreet en goed plan”, aldus Laura Peeters in een persbericht. “Voor jongeren is er dus nog steeds geen zicht vanaf wanneer zij even ‘uit hun kot mogen komen’ en kunnen studeren in een veilige en rustige omgeving."

In Ninove zijn volgens haar nochtans voldoende accommodaties om dit georganiseerd te krijgen. "Kon dit plan al niet op voorhand reeds gedeeltelijk uitgewerkt worden? Jongeren zitten in de blokperiode met bakken leerstof aan zelfstudie. Wat voor sommigen niet eenvoudig is en al zeker niet in een omgeving, waar het hele gezin thuis is. Het belangrijkste punt is om dit veilig en grondig te organiseren, zodat we de maatregelen kunnen respecteren.”

Zij somt er een aantal op en concludeert:"Deze situatie is ongewoon en vraagt om noodzakelijke maatregelen. Ik ben ervan overtuigd dat onze jongeren genoeg verantwoordelijkheidsgevoel hebben om hier verstandig mee om te gaan. Geef hen de kans en een richtdatum.”

Twee locaties

Burgemeester Tania De Jonge begrijpt niet dat Peeters niet eerst informeert naar de stand van zaken vooraleer een persbericht te sturen. “Vorige week woensdag en vrijdag besliste de veiligheidscel een draaiboek uit te werken om dit mogelijk te maken.”

Gezien de huidige corona-maatregelen wil de stad het studeren organiseren op twee verschillende locaties, telkens voor een kleiner aantal studenten dan de 99, die normaal in buurthuis Berdam kunnen. “In een eerste fase stellen we buurthuis Berdam open voor 40 studenten om op voldoende afstand van elkaar zonder mondmasker te kunnen studeren. Indien de vraag echt groter is en haalbaar voor het poetspersoneel, willen we ook De Linde in Meerbeke ter beschikking stellen voor 26 studenten.”

Procedure

Studenten moeten voor zichzelf inschatten of ze echt nood hebben aan deze studeerruimte. “In een eerste fase voorzien we een inschrijvingssysteem per student voor een volledige week. Iedere student krijgt dan een vaste plaats en tafel toegewezen. Een verantwoordelijke student zal toezicht houden. Dagelijks komt iemand van de jeugddienst kijken of alles vlot verloopt.”

Om de studiezaal te kunnen organiseren conform de huidige regelgeving, zijn bijkomende hygiënische en organisatorische maatregelen noodzakelijk.

- Enkel diegene, die vooraf heeft gereserveerd, krijgt toegang.
- Studeren kan iedere weekdag van 8 uur tot 20 uur, in het weekend van 9 uur tot 20 uur.
- Studeren kan zonder mondmasker (10 m² per student), maar als de student rondloopt of bij toiletbezoek is een mondmasker verplicht.
- Er is indien mogelijk een aparte in- en uitgang voorzien.
- Dagelijks worden alle lokalen, tafels en stoelen ontsmet.
- Twee maal per dag wordt het sanitair gereinigd en ontsmet.
- De onderlinge afstand moet steeds 1,5 meter zijn. Er zal hiervoor signalisatie voorzien zijn op de vloer.
- Na ieder toiletbezoek en na iedere pauze: de handen wassen.

De burgemeester besluit: “We zullen alle maatregelen en richtlijnen duidelijk communiceren en uithangen. Na een positief advies binnen de veiligheidscel van woensdag 20 mei, kunnen we starten met de inschrijvingen.”

MLI - Niinofmedia