Soroptimist België vraagt betere rapportering en duidelijkere wetgeving

07-11-2019 10:29

Van 25 november tot 10 december kleuren wereldwijd gebouwen oranje. Hiermee vragen de Verenigde Naties samen met vele organisaties zoals Soroptimist International om het geweld op vrouwen te stoppen.

 

De cijfers

Geweld tegen vrouwen en meisjes is een van de meest voorkomende schendingen van mensenrechten. Wereldwijd krijgt maar liefst een op drie vrouwen er mee te maken. In 2017 werden 87.000 vrouwen bewust gedood - 20.000 daarvan door een familielid en 30.000 door hun partner. Dit betekent dat elke dag 137 vrouwen worden gedood door hun partner of een familielid en 87 daarvan door hun vroegere of huidige partner. (Bron Verenigde Naties) Voor België zijn er geen officiële cijfers beschikbaar. StopFeminicide.com haalt cijfers aan van bijna 80 vrouwen die de voorbije twee jaar door hun partner zouden zijn gedood.

 

Orange the world

De Verenigde Naties lanceerden in 1991 de ’16 dagen van activisme tegen gendergerelateerd geweld’. Ze riepen alle vrouwenverenigingen op om ¾ onder de naam “Orange the world” ¾ actie te voeren en zo de aandacht te vestigen op fysiek, mentaal en seksueel geweld tegen vrouwen. Deze campagne start op 25 november, Internationale Dag tegen Geweld, en eindigt op 10 december, Internationale Dag voor de Mensenrechten. Wereldwijd worden gebouwen en monumenten oranje uitgelicht.

Soroptimist International zet al enkele jaren mee haar schouders onder deze campagne. Naast het oranje laten kleuren van gebouwen, organiseren de 54 Belgische clubs acties om mensen te informeren en te sensibiliseren over dit thema. Inge Scholte, voorzitter Soroptimist International België zegt: “Onze ngo komt op voor vrouwen, in België en wereldwijd. Elk jaar zie ik meer oranje in het straatbeeld en dat is hoopgevend. Want alleen door blijvend aandacht te geven aan dit thema kunnen we het uit de taboesfeer halen en geweld tegen vrouwen stoppen.”

 

Klemtoon Soroptimist België

Vandaag is de wetgeving over geweld schaars, moeilijk leesbaar en ze wordt niet steeds geïmplementeerd. Gerechtelijke procedures zijn lang, duur en blijven vaak zonder gevolg. Ze bieden te weinig bescherming en zekerheid aan vrouwelijke slachtoffers. "Soroptimist vraagt dit jaar met aandrang aan onze politici om de wetgeving over geweld duidelijker en bindend te maken.” zegt Inge Scholte. Ze vervolgt: “Er moeten ook cijfers worden bijgehouden over hoeveel vrouwen door hun partner of familie worden gedood en in welke omstandigheden. Alleen zo kunnen we een correct beeld krijgen en voor een betere aanpak zorgen, met opleiding van hulpverleners en preventie.”

 

Wat doen we in Zottegem in die periode?

1.       We hangen aan het voormalige stadhuis een banner  met als boodschap : No violence against women  en de vermelding van het nummer 17 12: het Vlaams Meldpunt tegen geweld.

2.       In de inkomhal van het A.Z  Sint Elisabeth is er een tentoonstelling ism VZW Zijn ,  van foto’s en cartoons rond de geweldproblematiek ( vanaf 18/11 tot 24/11)

3.       Op woensdag 20/11 organiseert  Soroptimist Zottegem  ZOVL, in samenwerking met  Pancea , met CAW  en AZ ST Elisabeth  een navorming  voor hulpverleners  , rond Partnergeweld

 

 Aan deze navorming  gaat een persmoment vooraf : nl op 20/11 om 19u30 , met vertegenwoordigers van de organiserende partijen.

We nodigen u dan ook graag uit naar dit persmoment in het ziekenhuis : zaal kwarts/auditorium, route 111.                                                                                                                                                       

 

4.       Op vrijdag 22/11 organiseert club Soroptimist Zottegem ZOVL  ism VZW Zijn een concert  in                                                                           c Zoetegem, Zottegem met als titel : De Donkere  Kant van de Liefde”

         

 we nodigen u dan ook graag uit naar deze voorstelling: vrijkaarten aan de kassa, vanaf 19u30, begin 20u

 

Over Soroptimist International

Soroptimist International is een vereniging van 75.000 vrouwen die samenwerken om het leven en het statuut van vrouwen en meisjes te verbeteren. Sinds 1921 financieren ze wereldwijd projecten, nemen ze concreet actie, en informeren en sensibiliseren ze. Ze willen een krachtige en effectieve spreekbuis zijn voor vrouwenrechten. Soroptimist is daarom in België lid van de Vrouwenraad en de Conseil des Femmes francophones de Belgique, in Europa van de Raad van Europa en internationaal van de Verenigde Naties. In België heeft Soroptimist meer dan 1.650 leden. In 2018 organiseerden en financierden zij samen 141 projecten voor een bedrag van 260.000 euro.

 

Meer informatie

Over Soroptimist: www.soroptimist.bemarina.fauconnier@gmail.com .0478.23.91.80

Voorzitster club Zottegem ZOVL  Griet Van Caenegem.

 

Over de VN-actie: https://www.unwomen.org/en/news/in-focus/end-violence-against-women

 

(gudc)