Sluiting materniteit is 'slag in het gezicht van Geraardsbergenaar', zegt PVDA

07-01-2019 16:31
'Voor de Geraardsbergenaar is de sluiting van de materniteit een ramp. Dit is dienstverlening die verdwijnt. We hadden hier een materniteit die prachtig werk levert, waar alle moeders tevreden over zijn, maar die nu verdwijnt omdat er bespaard wordt op gezondheidszorg en omdat sommigen er zelfs winst op willen maken. Onbegrijpelijk', zegt Nick Dobbelaere, voorzitter van PVDA Geraardsbergen. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar het stadsbestuur van Open Vld en CD&V.
Zwangere Geraardsbergse vrouwen kunnen straks niet meer in eigen stad bevallen. Op 1 juli 2019 gaat de deur van de materniteit in Geraardsbergen definitief dicht. Het stadsbestuur heeft laten begaan, en de Geraardsbergenaar betaalt daar nu de rekening voor”, zegt Nick Dobbelaere.
“De beslissing was al lang genomen, maar het stadsbestuur heeft netjes gewacht tot na de verkiezingen om de hakbijl effectief te laten vallen”, aldus de plaatselijke PVDA-voorzitter. Maandenlang werd de Geraardsbergenaar zand in de ogen gestrooid. ‘Er was allemaal nog niks beslist’, bleven de burgemeester en de OCMW-voorzitter herhalen. Maar zij wisten al beter. Er werd enkel nog naar een tijdstip gezocht om het doek definitief naar beneden te halen.
“Ik zie twee redenen waarom de materniteit moet verdwijnen”, zegt Nick Dobbelaere,. “Ten eerste geeft de regering zoveel geld uit aan cadeaus voor de rijke elite (gevechtsvliegtuigen, belastingverlaging voor bedrijven …) dat er moet bespaard worden bij de gewone mens. En men gaat het geld zoeken bij de pensioenen, de openbare diensten en nu dus ook in de gezondheidszorg. Onaanvaardbaar, vinden wij. Ten tweede is er een privatisering aan de gang. Het ASZ komt deels in handen van de artsen en die willen winst maken op het geld dat ze erin steken. De materniteit uit Geraardsbergen weghalen past perfect in dat plaatje. Wij zeggen: geen winst op de kap van de zieken. Nooit!”
“Toen we in december 2016 hoorden dat de materniteit ging sluiten, zijn we met PVDA Geraardsbergen meteen in actie geschoten. Op korte tijd verzamelden we meer dan 2.000 handtekeningen. Dit is een slag in het gezicht van al die mensen. Onze stad verliest de plek waar duizenden Geraardsbergenaren zijn geboren. Maar het is vooral opnieuw een stuk openbare dienst dat weggerukt wordt uit Geraardsbergen. En het is de burger die ervoor opdraait.”
 
De PVDA verzamelde meer dan 150 getuigenissen van mensen die het niet eens zijn met de sluiting. Daaruit kwamen vier grote lijnen naar voren.
Ten eerste, dat de materniteit van het ASZ Geraardsbergen zorg van topkwaliteit biedt.
Ten tweede, hoe belangrijk het is dat er een kleinschalige kraamafdeling nabij is. Wie een kind op de wereld zet, doet dat liever niet in een geboortefabriek, waar de baby’s aan de lopende band ter wereld worden gebracht.
Ten derde, dat besparingen niet mogen gebeuren op de kap van gezondheidszorg.
En ten slotte, dat het zeer jammer zou zijn als er straks geen kinderen meer geboren worden in Geraardsbergen. Daar zijn de mensen toch zeer gehecht aan.
“Al die reacties sterken ons in onze overtuiging dat de beleidsmakers, zowel lokaal als nationaal, de bal gigantisch mis slaan als ze de materniteit sluiten. Voor hen moet alles geld opbrengen, terwijl een materniteit net iets is, waar je niet op mág besparen en waar je zeker geen winst mag beginnen maken op de kap van de patiënt”, besluit Nick Dobbelaere.
(gudc)