Sigmond 'Chico' voor 25ste keer op herdenking D-day

11-06-2019 10:16
Voor het 25ste jaar op rij waren Sigmond Ghijssels (Chico) en zijn echtgenote Marie-Therese Hautman aanwezig op de herdenkingsplechtigheid in Normandië. Hun dochter Nadia en haar man vergezelden hen voor de 1ste keer. Als vaandeldrager nam Sigmond deel aan de herdenking van de landing 75 jaar geleden.
Sigmond is overigens geboren op 6 juni 1944: D-day. Weliswaar niet in Normandië maar in Denderhoutem. Sinds zijn 50ste verjaardag brengt hij die dag telkens door in Normandië, als eerbetoon aan de bevrijders.
Het Engelse vaandel, dat hij droeg, is hem indertijd geschonken door de burgemeester van Brighton. Niet toevallig: de eerste, die op 04 september 1944 Ninove als bevrijder op zijn moto binnenreed, was een Engelse soldaat uit Brighton. De Ninoofse Bertha Cobbaert huwde nadien met die jonge Engelsman: Joe William Mann.
En de rest is geschiedenis. Maar voor Chico en vele anderen belangrijk genoeg om elk jaar op 6 juni aan de stranden van Normandië de vele duizenden te herdenken, die er hun leven lieten.
MLI - Ninofmedia