Senioren uit Huize Roborst genieten via livestream van een voorstelling uit CC Lommel

23-10-2019 10:52
Op 24 oktober treedt Truken van de Foor op voor het publiek in cultuurcentrum De Adelberg in Lommel. Via een livestream genieten honderden minder mobiele senioren mee van het leven en de liedjes van Edith Piaf. Dankzij de samenwerking met 20 cultuurcentra livestreamt Cultuurconnect dit optreden naar 28 woonzorgcentra, verspreid over Vlaanderen. Ook de bewoners van Huize Roborst genieten komende donderdag mee van de voorstelling.

Nooit eerder participeerden zo veel woonzorgcentra aan een livestream naar hun bewoners. Deze senioren kunnen op deze manier langer aan cultuur participeren, zonder de verplaatsing naar het cultuurcentrum fysiek te moeten maken. Tegelijk geeft het sommige cultuurcentra de kans om hun publiek te verruimen en kennis te maken met een publiek dat ze anders moeilijk bereiken.

Rol van de cultuurcentra en woonzorgcentra
Cultuurcentrum De Adelberg en OKRA Lommel organiseren het optreden. Zij voorzien de fysieke locatie en nemen een groot deel van de technische ondersteuning voor hun rekening samen met streamingpartner Moose-Stache. De andere cultuur- en woonzorgcentra verzorgen de cultuurbeleving van het publiek op afstand. Zij gebruiken hun expertise om bij te dragen aan de totaalbeleving en de sfeercreatie. Zo voorzien ze onder andere een flyers en affiches en iemand die de tickets scheurt bij het binnenkomen. Zo ondersteunt ook de dienst Cultuur van de gemeente Zwalm het woonzorgcentrum Huize Roborst bij deze activiteit. 
Na een aantal experimenten rolt Cultuurconnect dit livestreamaanbod uit op Vlaamse schaal. Het is een vorm van sociale digitale innovatie waardoor minder mobiele cultuurliefhebbers uit alle Vlaamse woonzorgcentra opnieuw deel uitmaken van het live publiek en de band met hun lokale cultuurcentrum behouden.
Heel wat bewoners van woonzorgcentra willen of kunnen de veilige omgeving van hun woonzorgcentrum niet (meer) verlaten. Dat betekent echter niet dat ze zich willen isoleren, integendeel. Ouderen blijven geïnteresseerd in wat er in de samenleving gebeurt, in culturele uitjes en willen zich betrokken voelen. Cultuurconnect speelt in op die behoefte met het livestreamaanbod voor Vlaamse en Brusselse cultuurdiensten. 

Truken van de Foor - het leven en de liedjes van Edith Piaf 
‘Truken van de Foor’ is een belevingsbad rond Edith Piaf, respectvol en geloofwaardig vertolkt door auteur, actrice en vocaliste Mireille Vaessen. Geïntrigeerd door de persoon Piaf, baseerde Mireille zich voor de voorstelling op boeken, interviews, films en brieven. De lotgevallen van Piaf, armoede en hoop, passie en verdriet, veel liefde en dood, succes en ongeluk worden afgewisseld met haar onsterfelijk chanson. Muzikaal wordt Mireille uitstekend bijgestaan door Sam Pasternak op viool, cello, gitaar en piano. Het resultaat is een intieme voorstelling die de vele facetten van de artiest en persoon Edith Piaf op een kwetsbare en pakkende manier belicht. 
Timing 24 oktober
13:30 start livestream - de deuren in CC De Adelberg (Lommel) LINK gaan open. Het publiek in het cultuurcentrum en in Huize Roborst neemt plaats. Op de schermen verschijnen foto’s vanuit alle woonzorgcentra die deelnemen. Zo voelen de publieken op de verschillende locaties zich met elkaar verbonden.
14:00 start van de voorstelling. Er volgt een korte verwelkoming waarbij ook het publiek in de woonzorgcentra wordt aangesproken.
15:30 einde van de voorstelling. Aan het einde komen opnieuw foto’s uit de woonzorgcentra op de schermen.
15.45 einde van de livestream
Meer info: Afdeling vrije tijd, T 055 48 05 88, cultuur@zwalm.be
(gudc)