Security Conference in ATCC - dronedefender - remembrance flight

07-06-2019 20:58
Deze week was het Air Traffic Control Centre (ATCC) in Gavere de gastheer van een Security Conference. Een veertigtal deelnemers uit diverse NAVO-lidstaten zoals Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Verenigde Staten van Amerika en België kwamen samen in kasteel Grenier. Gedurende deze driedaagse meeting overlegden ze hoe de veiligheid op luchtmachtbasissen geoptimaliseerd kan worden binnen de NAVO.
Naast de besprekingen achter gesloten deuren vond er een demonstratie plaats van hoe een luchtmachtbasis beveiligd kan worden tegen drones. Force Protection-militairen uit de 10 Tactische Wing in Kleine Brogel toonden hun kunnen. Ze detecteerden en verstoorden de vlucht van de drones met hun dronedefender. Aansluitend demonstreerden Amerikaanse collega’s de capaciteit van hun toestel, de dronebuster. Beide wapensystemen zorgen via jamming (het verstoren van de frequentie van de drone) dat de bestuurder van een drone de controle verliest over het toestel. Dit geeft militairen de kans om –indien nodig- de drone neer te halen. Adjudant Gregory Hoste legt uit: “Drones vormen een reële bedreiging voor de veiligheid van onze luchtmachtbasissen. We moeten onze mensen dus het nodige materiaal geven en trainen om deze mogelijke dreiging af te wenden. De dronedefender is daarvoor een uitstekend en performant middel.”
 
Als afsluiter volgde de fly-by van F-16’s in victory formation op donderdag 6 juni. Als eerbetoon aan allen die gestreden hebben voor de bevrijding 75 jaar geleden vlogen F-16’s uit Kleine Brogel en Florennes een Remembrance Flight doorheen België. Deze vlucht startte met een passage boven het kasteel Grenier. De ideale gelegenheid voor het internationale gezelschap om samen stil te staan bij de herdenking van 75 jaar D-Day. Om nadien samen verder te werken aan de veiligheid van morgen.
(Kol. Jo Heylens)