Oud is bijlange nog niet ‘out’

30-11-2019 10:17

Het WZC Wilgendries stapte mee in ‘Old’s cool’ van televisiemaakster Geertrui Coppens. Het is een initiatief om het leven van mensen in woonzorgcentra aangenamer te maken. Een van de eerste resultaten is ‘Groetjes van bij ons’. Zo deed oud-burgemeester Hilaire Torrekens de groeten aan zijn kleindochter Lisa in Parijs.

Het televisieproductiehuis ‘Zie ze doen’ is gekend van ’De Bende Van Wim’ en ‘Het Peulengaleis’. Onder de noemer ‘Old’s cool’ bedenkt televisiemaakster Geertrui Coppens initiatieven om het leven van mensen in woonzorgcentra te verbeteren. “Over rusthuizen lees je vaak negatieve berichten, maar er zijn ook vele positieve verhalen. Het woonzorgcentrum (WZC) Wilgendries staat open voor nieuwe ideeën. Zo lanceerden we er onlangs het concept ‘Groetjes van bij ons’.”

Bewoners van het WZC doen via een filmpje de groetjes aan iemand, die ze niet vaak meer zien of die ze niet meer weten wonen. Met als bedoeling de groetjes terug te krijgen. Voormalig burgemeester Hilaire Torrekens (95) van Appelterre deed de groeten aan zijn kleindochter Lisa, die in Parijs woont. Het bericht is massaal bekeken en gedeeld; ’s anderendaags kreeg Hilaire al een filmpje van zijn oogappel terug. Die bleek met een camper op vakantie in Toscane van waar ze met haar smartphone de groetjes terugdeed aan haar opa. Maar het bleef daar niet bij. Er onstond een ware tsunami van groetjes aan Hilaire van mensen die het facebookbericht ontdekten.

Koor en kamertuin

Directeur Maarten Drieghe van Woonzorgcentrum Wilgendries is in ieder geval erg opgetogen over het concept. "Het is de bedoeling hier een terugkerende rubriek van te maken en de contacten tussen het WZC en de buitenwereld te vergroten op een warme en originele manier. Op 23 november iss één van de bewoonsters Brigitte 100 jaar geworden en ook daar gebeurde een oproep om de groetjes te doen.”

‘Zie Ze Doen’ en WZC Wilgendries hebben nog plannen samen. "Zo staat een ‘Old’s cool’ generatiekoor in de steigers. Een koor, dat de bewoners van het WZC laat samengingen met kinderen en kleinkinderen, maar ook met vrienden, buren en sympathisanten van alle mogelijke leeftijden. We broeden daarnaast nog op een project 'kamertuineren’ . Bewoners met groene vingers krijgen in de lente een mini-kruidentuin op de kamer. Op die manier kunnen ze genieten van de wonderen van moeder natuur, ook als ze niet meer naar buiten kunnen.”

Geniet alvast mee van twee prachtige filmpjes: de groeten van Hilaire aan kleindochter Lisade groeten van Lisa aan haar opa Hilaire.

Info: WZC WilgendriesZie ze doen.

MLI - Ninofmedia