Open Vld Lierde wil opnieuw geldautomaat in gemeente.

18-06-2019 10:09
Op een jaar tijd zijn drie geldautomaten in Lierde verdwenen. Sinds mei 2019 verdween de laatste automaat en zijn de inwoners van Lierde verplicht om naar buurgemeenten uit te wijken om geld af te halen. Reden genoeg voor Open Vld om de komst van een nieuwe geldautomaat Bovenaan op de agenda te plaatsen.
“Wij betreuren het verlies van onze geldautomaten, reageert Melissa Dooms, fractieleider van Open Vld Lierde. Het is niet alleen onhandig voor onder meer de ouderen en minder mobiele personen, het is gewoon lastig voor de meeste Lierdenaren. Een nachtmerrie voor de lokale handelaars en toeristen en een struikelblok wanneer je wenst te betalen bij lokale evenementen of eetfestijnen waar vrijwel alles cash gebeurt.”
Het is duidelijk dat heel wat banken hun lokale kantoren sluiten, met of zonder behoud van de geldautomaat. In Lierde is dit ook zo : er blijft geen enkel kantoor, noch automaat over. De kantoren en geldautomaten liggen steeds verder weg van de dorpskernen. “Een berekening leert dat voor de dorpscentra Sint-Martens-Lierde (3.9 km tot de dichtstbijzijnde automaat), Sint–Maria-Lierde (4.5 km), Deftinge (3.1 km) en Hemelveerdegem (5.4 km) de bereikbaarheid toch minder evident is. Vooral voor ouderen of minder mobiele personen.”
Basisrecht
Hoewel men zou aannemen dat betalen in contanten weldra tot onze herinnering zal behoren, gebeurt 63% van de dagelijkse betalingen nog altijd cash.
“Het is voor ons een noodzaak dat iedereen vlot aan zijn geld kan. Dat is een basisrecht. Wij zullen dan ook bij de volgende gemeenteraad de vraag stellen aan het gemeentebestuur om tot actie over te gaan zodat er ten minste toch één geldautomaat komt. We leggen reeds enkele mogelijkheden op tafel. De gemeente kan een samenwerking starten met een privaat bedrijf zoals een bank of beveiligingsfirma.
Men kan ook overwegen te onderhandelen met Bpost met het oog op een nieuwe geldautomaat. Deze zou bijvoorbeeld geplaatst kunnen worden aan het gemeentehuis of O.C. de Lier aangezien hier verschillende gemeentelijke activiteiten doorgaan. Deze samenwerking was reeds een succesverhaal in andere kleinere gemeenten waar bankautomaten ook systematisch verdwenen en wij hopen dat Lierde volgt”, laat Melissa Dooms weten.
(MD)