Open landbouwdag te Herzele

02-08-2018 10:33
Zondag 26 augustus wordt een topdag voor allen, uit Herzele en omstreken, die eens willen komen ‘loeren bij een boer’. Op hun boerderij in de Zavelstraat in Sint-Lievens-Esse organiseert de familie Van der Donck dan namelijk een open landbouwdag, in samenwerking met de Gemeentelijke Adviesraad voor Land- en Tuinbouw en met het gemeentebestuur van Herzele.
Traditie wordt toekomst
Jo Van der Donck en Silke Annendyck namen recent het ouderlijk landbouwbedrijf van zijn ouders over. Het gaat om een mooie vierkantshoeve die dateert uit 1767 en de familie Van der Donck boert er al sinds vier generaties. Flink wat traditie dus. Jo en Silke schakelden het melkveebedrijf over naar gespecialiseerde kweek van witblauw vleesvee. Het Belgisch witblauw vleesveeras hoeven we niet voor te stellen, het is tot ver over de landsgrenzen bekend wegens de voortreffelijke smaak van het sappige en malse vlees! Op de open landbouwdag zullen de dieren van Jo en Silke uiteraard te bezichtigen zijn in de recent gerenoveerde stallingen, op maat van de dieren; want die moeten zich goed in hun vel voelen natuurlijk!
De toekomstplannen van Jo en Silke reikten verder dan vleesvee en zijn vandaag realiteit: aan de overzijde van de Zavelstraat, rechtover de vierkantshoeve, bouwden zij een hypermoderne landbouwloods. Dit gebouw, voorzien van de nieuwste technieken, dient als machineberging en voor de opslag van graan en aardappelen uit eigen productie. De familie Van der Donck zet namelijk ook in op akkerbouw en ook dat aspect van de hedendaagse landbouw zal dus niet ontbreken op deze open landbouwdag.
Landbouw in de kijker
De open landbouwdag van de Herzeelse Adviesraad is niet aan zijn proefstuk toe en staat ook deze keer garant voor een namiddag en avond vol intense beleving in het kader van land- en tuinbouw.
We vermeldden al dat de koetjes en de kalfjes zullen uitkijken naar uw bezoek, verder staat de nieuwe landbouwloods Jo en Silke uiteraard centraal. U kan er kennismaken met  hedendaagse landbouwtechniek: tractoren en machines. Van tractoren gesproken, niet enkel de hedendaagse exemplaren maar ook oldtimers zullen te bezichtigen zijn: er is vanaf 13u30 een korte rondrit voor landbouwtractoren, jong en oud, gevolgd door een tractorwijding. Na het succes op de vorige landbouwdag drie jaar geleden, kunnen geïnteresseerden opnieuw oefenen met een tractor-aanhangwagencombinatie die gebruikt wordt in het examen voor het G-rijbewijs. Het is namelijk zo dat men een speciaal rijbewijs moet behalen om met tractoren op de openbare weg te mogen rijden en op deze landbouwdag bieden wij geïnteresseerden in het behalen van dit rijbewijs de mogelijkheid om praktische informatie op te doen bij een gediplomeerd lesgever. En niet te vergeten: wie wil, mag dus geheel vrijblijvend en gratis oefenen en kan zich zo al vergewissen van de examenproef.
Een andere vaste waarde op de landbouwdag is het touwtrekken. Ook deze keer ‘trokken’ de organisatoren een aantal doorwinterde teams van spierbundels aan om zich met elkaar te meten op het terrein aan de Zavelstraat. Omdat de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan, doen we er dit jaar ook ‘politiek touwtrekken’ bij na de supergeslaagde primeur van de open landbouwdag zes jaar geleden, toen voor het eerst Herzeelse politici letterlijk aan het langste eind probeerden te trekken. Dit mag u vooral niet missen!
Doorlopend is er voor jong en oud de gelegenheid om een rondrit te maken in een huifkar, getrokken door een authentiek Brabants trekpaard. Speciaal voor de jonge acrobaten is er ook een zogenaamd ‘vliegend tapijt’. Dit is een tapijt dat voorgetrokken wordt door een tuinbouwtractor, de ‘deelnemers’ staan op het tapijt en moeten zich staande proberen te houden op de hobbelige weide. Wie houdt dit het langste vol? Plezier gegarandeerd. Verder zijn er twee springkastelen en een rodeostier.
Vanaf 17u30 mogen we ook onze welgekende tractortroubadour Antoon verwelkomen voor een muzikale noot op gitaar.
Praktisch
Wat zou een organisatie op een zondagnamiddag en -avond om het even waar in het Vlaamse land zijn zonder eten en drinken? Er zal op deze open landbouwdag dus een doorlopend uitgebreid aanbod zijn, wees maar zeker. Producten uit eigen streek staan voorop. We vestigen graag toch even uw aandacht op de lekkere pannenkoeken, het ambachtelijk roomijs op basis van hoevemelk en de rundshamburger special met groenten vanaf 17 uur. Rundshamburger van smakelijk witblauw rundvlees, dit spreekt voor zich.
U merkt het, deze open landbouwdag is de gelegenheid voor zowel betrokkenen uit de sector als voor het brede publiek om eens te gaan ‘loeren bij een (andere) boer’. De leden van de Landbouwadviesraad en de mensen van het gemeentebestuur dragen uiteraard de landbouw een zeer warm hart toe en willen u daarvan laten meegenieten op zondag 26 augustus van 13 tot 20 uur, bij Jo en Silke Van der Donck – Annendyck op hun boerderij aan de Zavelstaat 65 te 9550 Sint-Lievens-Esse, deelgemeente van Herzele. De toegang is vrij en er is ruime parkeergelegenheid op de weiden naast de boerderij. Meer info bij het gemeentebestuur van Herzele, dienst Landbouw. U komt toch ook? 
(gudc)