Open brief aan de Zottegemnaars van Peter Lagaert

06-02-2019 11:02
Bij de start van het nieuwe jaar en van de nieuwe bestuursploeg in Zottegem richt ik mij  in naam van N-VA Zottegem graag tot jullie om jullie allen  in het nieuwe jaar aan te moedigen om in jullie contacten met  anderstalige Zottegemnaars zoveel mogelijk het Nederlands te gebruiken.
In het ziekenhuis, op het sportveld, aan het loket,… om de zaken vooruit te laten gaan  , om de mensen te helpen schakelen we zo snel en gemakkelijk over naar  het Frans, Engels of nog een andere taal.  Zottegemnaars en bij uitbreiding Vlamingen zijn over het algemeen gastvrije, vaak meertalige burgers die het beste voor hebben met nieuwkomers.
Maar helpen we de nieuwe Zottegemnaars echt door zo snel het Nederlands aan de kant te schuiven? Kunnen we hen niet beter helpen door hen consequent , woord voor woord , te ondersteunen bij het verwerven van het Nederlands? Kunnen we hen niet beter helpen door  er vriendelijk maar  kordaat  op te wijzen dat Nederlands in Zottegem de voertaal is? Helpen we niet meer door hen op het hart te drukken dat de kennis van het  Nederlands de enige weg is voor maatschappelijke en professionele integratie in Zottegem en in Vlaanderen?
Ik ben ervan overtuigd dat als we onze anderstalige medeburgers consequent aanspreken in het Nederlands en hen wijzen op het belang van de kennis van onze moedertaal , we deze mensen op termijn  een veel grotere  dienst bewijzen.
(gudc)