Ninove gaat eeuwen terug naar legerkamp uit 1692

12-06-2019 10:22
 
Het stadsbestuur en SOLVA organiseren zaterdag 15 en zondag 16 juni een groot historisch evenement: ‘Ninove 1692’. Op de archeologische site van het toekomstig bedrijventerrein Doorn Noord wekken zij een legerkamp uit de 17de eeuw terug tot leven.
Zoals eerder gemeld, zijn de oudste sporen bij de opgravingen op Doorn Noors zijn twee grafheuvels uit de late prehistorie (2500 tot 2000 v.C.). Met hun diameter van 30 tot 40 m behoren zij tot de oudste gekende exemplaren in onze streek.
Uit de Romeinse periode dateert een landelijke nederzetting met begraving en lokale wegen. Zij geven een mooi beeld van het dagelijks leven in die periode.
Hoofdmoot vormen de militaire kampementen uit 1692-1693, later ook nog uit het midden van de 18de eeuw. De 17de eeuwse kampsporen zijn van het hoofdleger van de Heilige Alliantie in de Negenjarige oorlog (1688-1693). Het was een grote internationale coalitie tegen Louis XIV. Een van de aanvoerders was de Engelse koning Willem III. Zelf verbleef hij in het gastenverblijf van de abdij, waarvan heel recent de contouren aan de Kloosterweg zijn blootgelegd.
De terreinen waren droge, hooggelegen gronden in de nabijheid van water. Zij spreiden zich uit over een as van 8 km tussen Okegem en Eichem. Ze waren zeer geschikt voor een leger van 60.000 manschappen, 40.000 paarden en lastdieren. Daarnaast had je duizenden volgers: burgerpersoneel, knechten, marketenters, herbergiers... Van die kampen zijn haardkuilen en gebruiksvoorwerpen als aardewerk, glas, pijpjes, munten, gespen en metalen gebruiksvoorwerpen gevonden. Het was eigenlijk een grote stad op verplaatsing. Na het vertrek bleef de streek helemaal kaalgevreten achter, alsof een sprinkhanenzwerm was gepasseerd.
Dit en de andere kampementen passen bij het beeld van onze gewesten als ‘slagveld van Europa’ en wekken grote belangstelling in binnen- en buitenland.
Programma Ninove 1692
Gedurende twee dagen zorgen een 70-tal re-enactors uit verschillende Europese landen voor een heus spektakel. Soldaten, ruiters, valkeniers, muzikanten, zwaardvechters en andere figuren brengen er het dagelijks leven in een legerkamp terug tot leven. Zij houden gevechtsscènes en demonsteren met kanonnen, musketten en paarden.
Een ambachtenmarkt slingert de bezoeker ruim 300 jaar terug in de tijd en je kunt er luisteren naar historische vertellingen. Vrijspel speelt zondag volksmuziek van toen en later. Ook aan eten en drinken geen tekort dankzij o.a. een ‘middeleeuwse’ friettent en een ijsjeskraam.
Kinderen mogen zich uitleven in een graafbak en voor hen zijn er ook piektrainingen en volksspelen.
Je kunt ook de archeologische opgravingen en de vondsten bezoeken. De archeologen van SOLVA verzorgen de rondleidingen.
Zaterdagavond 15 juni zakken de 70 re-enactors vanaf 20 uur af naar de Graanmarkt. Accordeonisten en doedelzakspelers doen daaar het ene na het andere terrasje aan.
Wij spraken met leden van het archeologenteam van SOLVA: Bart Cherretté, Arne Verbrugge en Jolan De Kempeneer. Schepen Henri Evenepoel, bevoegd voor archeologie, benadrukte het belang van deze vondsten.
Praktisch
Programma en uurregeling: www.ninove.be/1692.
Doorn-Noord (langsheen Expresweg N28 en Aalstersesteenweg N405). Ingang en parking: terrein tussen Modemakers en Hof ter Eycken.
Zaterdag 15 juni: van 11 tot 20 uur (vanaf 20 uur: ‘Ninove, 1692’-sfeer op de Graanmarkt).
Zondag 16 juni: van 10 tot 16 uur.
12 juni: lezing ‘Lodewijk XIV, de Zonnekoning’, om 20 uur in cc De Plomblom, Graanmarkt Ninove. Prijs: € 5. Reservatie via cultuur@ninove.be.
Info: cultuur@ninove.be
MLI - Ninofmedia