Ninoofse zwerfvuiljagers ook actief tijdens 'World Cleanup Day'

16-09-2018 20:45
De Ninoofse zwerfvuiljagers namen zaterdag 15 september met 31 opruimers de deelgemeenten Appelterre en Eichem onder handen. Niet toevallig was het die dag ‘World Cleanup Day’. Maar diegenen die de Ninoofse zwerfvuiljagers kennen, weten dat ze eigenlijk het hele jaar door andermans vullis aan het opruimen zijn.
Kris De Wit, zwerfvuiljager van het eerste uur, gaf ons uitleg over het wereldwijde initiatief. “Het is ongeveer 10 jaar geleden gestart in Estland. Die befaamde dag hebben de Esten – bijna allemaal – heel hun land opgeruimd. Van daaruit zijn zij gestart met de ‘World Cleanup Day’. Vandaag doen al 150 landen mee en ruimen miljoenen mensen mee het zwerfvuil op. In België waren er 265 geregistreerde acties met 32.000 deelnemers, waaronder wij dus met 31 mannen en vrouwen. Voor België is alles gecentraliseerd in Aalst bij Valerie Degroote. Zij stuurt de resultaten door naar Estland, waar het hoofdkwartier is gevestigd van de ‘World Cleanup Day’. Daar lopen dus nu alle foto’s, filmpjes en verslagen binnen uit de deelnemende landen.”
Leuk detail misschien: “Ik had al contact met Valerie. Zij wist mij te vertellen dat ze vandaag in Estland veel mensen gewoon naar huis hebben gestuurd… wegens geen of te weinig zwerfvuil.”
In Appelterre (voormiddag) en Eichem (namiddag) was echter nog voldoende zwerfvuil voorhanden. Zoals gewoonlijk was de organisatie prima geregeld. “De weergoden waren ons vandaag alweer goed gezind. De Ninoofse dienst verraste ons 's middags zelfs met een maaltijd. Met 31 zwerfvuiljagers hebben wij Appelterre en Eichem een beetje properder gemaakt. In totaal vulden wij 38 witte zwerfvuilzakken. Onderweg konden we nog mensen aanspreken en de actie toelichten. Ik ben heel fier op onze zwerfvuiljagers! Zonder hen geen opruiming en de groep groeit en bloeit.”
De Ninoofse zwerfvuiljagers hebben wel niet de wereld geruimd, maar alvast een stukje van de beide Ninoofse deelgemeenten. Mocht je het voelen kriebelen om mee te werken: consulteer hun Facebookpagina. Daar vind je ook een uitgebreid fotoverslag van hun actie.
Info: Ninoofse zwerfvuiljagers – www.worldcleanupdaybelgium.be.
MLI - Ninofmedia Andy Dupont