Ninoofse brandweer haalt bijenzwerm uit boom

16-05-2019 21:08
Op de hoek van de Centrumlaan en het Oudstrijdersplein heeft de brandweer een bijenzwerm uit een boom gehaald. Een imker zal zich over de beestjes ontfermen.
Bijenzwermen zijn geen zeldzaamheid. Doordat er een koude periode is geweest en de temperatuur nu weer stijgt, duiken ze geregeld op.
Al komen ze in het centrum van een stad niet zo vaak voor. Op de hoek van de Centrumlaan en het Oudstrijdersplein had zich een bijenzwerm in een boompje geïnstalleerd.
Een dergelijke zwerm telt zo’n 10.000 tot 15.000 exemplaren, weet Giovanni Vansuypeene van de Ninoofse brandweer. “Normaal gesproken houdt één koningin een bijenvolk samen. Maar regelmatig kunnen meerdere koninginnen in een kast ontstaan. De cellen, waarin die koninginnenlarven groeien, zijn groter en de werkbijen moeten die meer voedsel aanbrengen. Een imker houdt dat in het oog en als hij dergelijke grotere cellen in een kas waarneemt, knijpt hij ze kapot.”
Op die manier blijft maar één koningin over. “Als je niets doet, krijg je op termijn een tiental koninginnen in de bijenkast. Die zwermen dan uit, waardoor het bijenvolk in aparte delen wordt opgesplitst.”
De brandweer nam de zwerm uit de boom. “Wij stoppen die tijdelijk in een korf in de kelder, waar het koel en vochtig is. Anders zouden de diertjes sterven door de warmte, die ze produceren. Nadien komt een imker de zwerm ophalen en heb je een nieuw bijenvolk.”
MLI - Ninofmedia