Nieuwe CNG-wagen maakt verder werk van duurzaam wagenpark

17-12-2019 08:52

Gemeente Oosterzele nam een nieuwe dienstwagen in gebruik; die wordt ingezet bij de Groendienst. De nieuwe lichte vrachtwagen is aangekocht via de aankoopcentrale ‘duurzame mobiliteit bij lokale besturen’ die Eandis organiseerde. Door in te tekenen op deze aankoopcentrale kon Gemeente Oosterzele genieten van de voordeliger bedongen prijzen door Eandis maar ook van een administratieve vereenvoudiging. Bij de aankoopcentrale zorgde Eandis immers voor de administratie in het dossier.

 

De nieuwe vrachtwagen rijdt op op Compressed Natural Gass (CNG of aardgas onder druk) en heeft een open laadbak met kipsysteem. Op die manier kan het voertuig divers ingezet worden. In totaliteit betaalde Gemeente Oosterzele 45 677,5 euro incl. btw voor deze aankoop.

 

Daarnaast investeerde Oosterzele ook in een nieuwe hakselaar (23 089,83 euro incl. btw). Het gemeentelijk snoeiafval kan zo plaatselijk verwerkt worden tot hakselhout en onmiddellijk opnieuw gebruikt worden op de gemeentelijke perken.

 

CNG?

CNG is niets anders dan het bekende aardgas waarmee ook woningen verwarmd worden. Het gas wordt opgevangen in gasflessen die in het chassis van de auto worden geïntegreerd.

 

Voordelen van rijden met CNG:

  • minder fijn stof dan een dieselwagen
  • minder CO2-uitstoot
  • minder stikstofoxiden
  • tot 30% goedkoper dan diesel
  • tanken gaat even snel als bij klassieke brandstoffen; veel sneller dus dan het opladen van een elektrische auto
  • CNG veroorzaakt minder motorslijtage, omdat er minder verbrandingsresidu’s zijn
  • een CNG-voertuig kan ook rijden op biogas, dat wordt verkregen door de ontbinding van organisch afval. Dit zorgt dus voor een extra ecologisch voordeel

 

Schepen voor Klimaatbeleid en Groen Christ Meuleman: “Door de aankoop van de nieuwe hakselaar beperken we het transport om het snoeiafval te vervoeren + hoeven we ook geen stortkosten meer te betalen om het snoeiafval te deponeren. Op deze manier investeren we in een duurzamer omgeving en realiseren we ook een financiële besparing”

(gusc)