Natuur- en milieu-educatie met de klas? Schrijf je in voor het aanbod van De Kaaihoeve

29-08-2018 10:51

De Kaaihoeve heeft vanaf dit schooljaar een gloednieuw leslokaal als uitvalsbasis voor de Provinciale natuur- en milieuactiviteiten voor klassen. In programma’s, op maat van leeftijd en interesses, kunnen leerlingen uit basis- en secundair onderwijs de natuur beleven en verkennen. Inschrijven voor schooljaar 2018-2019 kan nog tot en met woensdag 5 september via www.dekaaihoeve.be/inschrijvingen.

Gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor Natuureducatie:“Kleutertjes komen naar De Kaaihoeve om de natuur met al hun zintuigen te beleven; lagere schoolkinderen trekken op verkenning en onderzoeken de omgeving. Leerlingen uit het secundair ontdekken steeds meer verbanden. De activiteiten sluiten aan op de eindtermen voor natuur en milieu en ook op eindtermen uit andere leergebieden. Leergebiedoverschrijdende eindtermen, duurzaamheid alsook vaardigheden en attitudes komen eveneens aan bod. Er is volop aandacht voor een klimaatgezonde houding. Met de vernieuwde gebouwen kunnen naast groepen uit het onderwijs, gelijktijdig andere groepen in De Kaaihoeve terecht.”

Begeleide activiteiten

Ervaren gidsen, opgeleid door de Provinciale NME-dienst, staan in voor de begeleiding. De programma’s vinden plaats in en rond De Kaaihoeve in Meilegem (Zwalm). Bosactiviteiten vinden plaats in Provinciaal domein Het Gentbos in Bottelare (Merelbeke). Een activiteit kost 35 EUR per klas.

Ondersteuning bij je eigen activiteit

Leerkrachten die zelf een activiteit uitwerken, vinden zeker inspiratie op www.dekaaihoeve.be. Er is een uitgebreid materiaaldepot met gratis te ontlenen veldwerkmateriaal (zie ‘Ontlenen’) en educatieve handleidingen met tips voor de natuuractiviteit zelf en de naverwerking in de klas (zie ‘Bestellen’)

(Prov O-Vl)