Molendag in Oost-Vlaanderen

03-10-2019 10:32

Op de Oost-Vlaamse Molendag, zondag 6 oktober van 10 tot 18 uur, is iedereen welkom in de draaivaardige molens in Oost-Vlaanderen.

"Ook de provinciale molens zetten de deuren open. Een molen zien werken, blijft een breed publiek fascineren. Vooral kinderen zijn geboeid om te zien hoe bijvoorbeeld tarwe wordt gemalen tot meel. Bovendien liggen veel molens in een schitterend fiets- en wandellandschap, dus een ideale uitstap op zondag."

Gedeputeerde Annemie Charlier, bevoegd voor Erfgoed

  • De Fauconniersmolen in Oordegem (Lede) rolt de zeilen uit, hangt de feestvlaggen op en zet de meelschuif open. Er zijn doorlopend gratis rondleidingen en (bij voldoende wind) maaldemonstraties.
  • De molenaars en molengidsen van de pas gerestaureerde Windekemolen in Balegem (Oosterzele) leggen bezoekers uit hoe een molen werkt en hoe ze deze molen opnieuw maalvaardig maken.
  • Ook Meuleken 't Dal in Zingem (Kruisem) biedt doorlopend gratis rondleidingen en (bij voldoende wind) maaldemonstraties. 
  • In de pittoreske watermolen Zwalmmolen in Munkwalm zijn er doorlopend gratis rondleidingen en maaldemonstraties. Kom gratis proeven van de streekproducten van het Streekpunt. In de namiddag (start tussen 13-14 uur) geeft bakker Peter Balcaen een demonstratie brood bakken met meel gemalen op molenstenen. De broodjes worden in een houtoven op steen gebakken.

Door restauratiewerken is de Roomanmolen in Sint-Pauwels (Sint-Gillis-Waas) niet toegankelijk.

(Prov O-Vl)