Minister Schauvliege keurt uitbreiding natuurreservaat Beverbeekvallei goed

11-01-2019 21:10
De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege gaf haar fiat aan de uitbreiding van het natuurreservaat ‘Beverbeekvallei’ met 7 hectare. De bijhorende subsidies wil Natuurpunt Ninove gebruiken voor het beheer van dit gebied.
De Beverbeek bepaalt het landschap vanaf Herzele over Aspelare, Nederhasselt, Outer tot Ninove. Daar mondt de overwelfde beek uit in de Dender. De Beverbeekvallei bevat zeer waardevolle natuur met veel bronnen. Het gaat grotendeels om natte populierenbossen die 100 jaar geleden nog hooiland waren. Natuurpunt zet met dit project in op het herstel van de natuurlijke elzenbossen, met een ondergroei van moeraszegge, dotterbloem, sleutelbloem en het zeldzame goudveil. Een aantal kleine landschapselementen zijn een goede habitat voor verschillende soorten vlinders, libellen en zeldzame vogels als de bosrietzanger, de wielewaal en de matkopmees.
Dit natuurreservaat is een project, waarmee Natuurpunt Ninove al een tiental jaar bezig is. “Wij zijn uiteraard heel tevreden”, aldus de voorzitter Wouter Mertens. “We proberen stukje bij beetje grond te verwerven om één aaneengesloten natuurgebied te bekomen. De uitbreiding van 7 ha bestaat uit wel 10 tot 15 aankopen. In totaal beslaat het hele erkende gebied nu 22,5 ha en we zijn al bezig aan de verwerving van percelen voor een volgende uitbreiding en erkenning.”
Info: Natuurpunt Ninove.
Giften zijn mogelijk met vermelding van PROJECTNUMMER 6241 bij elke gift voor dit natuurgebied (IBAN-BE56 2930 2120 7588 – BIC-GEBABEBB). Vanaf € 40 ontvang je een erkend fiscaal attest.
MLI - Ninofmedia