Lierdenaren herdenken bommenwerper crash samen met vrienden van de piloot

19-12-2019 23:29
Naar jaarlijkse gewoonte herdachten een aantal Lierdenaren, waaronder enkele leden van Wings Of History die intussen in contact staan met familieleden van alle gesneuvelden, de crash van een Engelse Lancaster bommenwerper die in de nacht van 21 december 1942  neerstortte in de wijk Kakebeke in Lierde.
Speciaal dit jaar was de aanwezigheid van vrienden van de familie Bowles.
Ronald Bowles was de piloot van deze bommenwerper en kwam samen met 5 anderen om in de crash. Enkel de Nieuw-Zeelander Roden Pickford kon zich met zijn valscherm redden.
Ronald Bowles had een zuster, Joan, die overleed in december 2018. Er zijn geen andere familieleden meer. In haar laatste wil vroeg Joan Bowles aan Lewis Reynolds, die jarenlang een kamer huurde bij haar, om een aantal ,zaken, waaronder een ingekaderde foto van de piloot, die altijd in haar huiskamer hing, naar Lierde te brengen. Sinds het overlijden van haar broer in 1942 heeft Joan Bowles nooit meer Kerstdag gevierd, daar het in die periode gebeurde dat haar broer het leven liet.
Lewis Reynolds bezocht samen met zijn vader het graf van piloot F/O Ronald Bowles in Geraardsbergen, en legde in naam van de familie,  ook een bloemstuk neer aan het monument in Kakebeke.
 
Tijdens de korte herdenking werd een minuut stilte gehouden voor de ongelukkige bemanning van deze bommenwerper, die met uitzondering van de Nieuw-Zeelander Pickford, allen begraven liggen op de begraafplaats in Geraardsbergen.
We herdenken
-     Pilot Flying Officer Ronald Alfred Bowles, (Royal Air Force)
      -    Navigator Flying Officer Alexander Eric Mulholland, (Royal Air Force)
-     Bomb Aimer Sergeant Maurice Charles Pearman, (Royal Air Force)
-     Radio Operator Sergeant Arthur Leslie Abraham, (Royal Air Force)
-     Mid Upper Gunner Sergeant John Arthur Drain, (Royal Air Force)
-     Flight Engineer Sergeant Cecil Raymond  Stubbs, (Royal Australian Air Force)
-     Tail Gunner Sergeant Roden Pickford, (Royal New Zealand Air Force) + 1986
THEY SHALL GROW NOT OLD
AS WE THAT ARE LEFT GROW OLD
AGE SHALL NOT WEARY THEM
NOR THE YEARS CONDEMN
AT THE GOING DOWN OF THE SUN,
AND IN THE MORNING
WE  WILL  REMEMBER THEM
 
(DD)