Lierdenaren herdachten gesneuvelde bemanning Lancaster bommenwerper

14-12-2018 22:02
In de nacht van 21 december 1942 stortte in Lierde een Lancasterbommenwerker neer in de wijk Kakebeke. Het toestel werd neergeschoten door een Duitse nachtjager. Twee Duitse piloten 'claimden' deze overwinning, Heinz Schnaufer en Wilhelm Herget, en daar er steeds onduidelijk bleef werd de overwinning via een 'toss' toegewezen aan Herget.
6 van de 7 bemanningsleden lieten het leven in de crash en werden begraven in Geraardsbergen. Een 7de bemanningslid, de Nieuw-Zeelandse staartschutter Roden Pickford kon zich met zijn valscherm redden. Hij werd gevangen genomen door de Duitsers en bleef krijgsgevangen in Stalag 344 in Lamsdorf tot het einde van de oorlog. Hij overleed in 1986.
Onder impuls en opzoekingswerk van Lierdenaar Dirk De Quick en de Belgian Aviation History Association werden in 1999 de resten van de bommenwerper opgegraven. In 2000 werd in aanwezigheid van heel wat familieleden, waaronder de weduwe van de staartschutter, en met de steun van de gemeente een monument onthuld in Kakebeke, niet ver van de crashlocatie.
Sindsdien kwamen al heel wat familieden van de gesneuvelden door de jaren heen het monument, crashlocatie en de begraafplaats bezoeken.
 
Onder impuls van toenmalig schepen Rudy Mortier kreeg het monument enkele jaren terug een betere locatie, niet ver van de oorspronkelijke.
Elk jaar, in de periode dat de crash gebeurde, wordt door de oorspronkelijke initiatiefnemers en inwoners van de wijk Kakebeke een korte stille wake gehouden. Een intiem moment, zonder grote toespraken, waarbij in gedachten wordt stilgestaan bij het onfortuinlijke lot van de bemanning :
-de 22 jarige piloot Flying Officer Ronald Bowles uit Ealing (Middlesex)
-de navigator Flying Officer Alexander Eric Mulholland,28 jaar, uit Aberdeen gehuwd met Muriel Mulholland
-de bommenrichter Sergeant Maurice Charles Pearman,20 jaar, uit Anderley(Kent)
-de radiotelegrafist-boordschutter Sergeant Arthur Leslie Abraham,22 jaar, uit Coventry
-de boordschutter Sergeant John Arthur Drain, 20 jaar, uit Bonnington(Kent)
-de Australische Sergeant Cecil Raymond Stubbs, 28 jaar, uit Newcastle
-de Nieuw-Zeelandse staartschutter Sergeant Roden Pickford (+ 1986) .
Familieleden in Australië, Nieuw-Zeeland, Schotland en de UK worden hiervan tijdig op de hoogte gebracht zodat ze in gedachten aanwezig zijn.
Fotos van dit stille moment worden dan ook aan alle families doorgestuurd.
Door de jarenlange contacten met de diverse families, en de persoonlijke documenten waaronder logboeken die ze meebrachten, blijkt dat er nog een aantal onbeantwoorde vragen zijn rond dit gebeuren die nader onderzoek vergen.
Zo kreeg de bemanning een speciale erkenning voor een geslaagde missie die ze uitvoerden boven de Fiat fabrieken in Turijn, en dook enkele jaren terug een regenjas op die gemaakt was van parachutestof van de enige overlevende, en een uurwerk van een bemanningslid dat na de crash gevonden werd op het veld.
Tijdens de wake werd een kaars ontstoken die de ganse nacht bleef branden en werd een bloemstuk neergelegd in naam van alle families van de gesneuvelden.
 
Later volgt ook nog een eerbetoon door de gemeente.
Tot enkele jaren geleden was er in de Lierdese bibliotheek een permanente tentoonstellingskast, met heel wat informatie, maar deze werd om onduidelijke redenen een aantal jaren geleden weggehaald, zodat dit Lierdese oorlogsdrama in de vergetelheid dreigt te geraken, en ook de persoonlijke zaken niet meer aan het publiek kunnen getoond worden. De families blijven hopen dat al deze zaken ook in Lierde zullen blijven.
 
(DD)