Laat gratis je hartritme testen op 19 en 20 juni tussen 14 uur en 17 uur in AZ Sint-Elisabeth Zottegem

12-06-2019 23:45
De Week van het Hartritme loopt van 17 tot 21 juni 2019  en staat in het teken van hartritmestoornissen. Het AZ Sint-Elisabeth Zottegem zet in op een tijdige diagnose van voorkamerfibrillatie, de meest voorkomende hartritmestoornis.  Op woensdag 19 juni en donderdag 20 juni telkens van 14uur tot 17uur, kan u in het ziekenhuis  gratis een controle van uw hartritme laten uitvoeren en nuttige tips krijgen van gezondheidsdeskundigen. Tijdens de test wordt een elektrocardiogram genomen met een hartritmemonitor. Hiermee wordt de elektrische activiteit van uw hart pijnloos opgemeten gedurende ongeveer 30 seconden. De testen gaan door in het restaurant (route 5) dat vlot toegankelijk is vanaf de hoofdingang.
Vanaf 40 jaar is de kans 1 op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Zonder de juiste behandeling is er tot vijf keer meer kans op een beroerte of herseninfarct.
Bij voorkamerfibrillatie slaat het hart op hol. Het geeft vaak aanleiding tot klachten (zoals kortademigheid en duizeligheid) en is een frequente reden waarom hartpatiënten dienen te worden opgenomen in een ziekenhuis. Bij één op de drie mensen geeft voorkamerfibrillatie echter geen klachten en wordt ze soms te laat ontdekt. Iedereen kan voorkamerfibrillatie ontwikkelen, maar er bestaan verschillende risicofactoren die het optreden van voorkamerfibrillatie kunnen bespoedigen. Deze zijn onder meer een verhoogde bloeddruk en diabetes. Ook indien u een beroerte of een hartinfarct hebt gehad of indien u intensief een duursport beoefent, maakt u meer kans om voorkamerfibrillatie te ontwikkelen.
Er bestaan verschillende zeer goede behandelingen voor voorkamerfibrillatie. Als de test uitwijst dat u lijdt aan voorkamerfibrillatie, krijgt u een brief mee voor uw huisarts zodat u samen met hem het vervolg kunt afspreken.
(gudc)