Klimaatpeloton op dikketruiendag 2019

08-02-2019 21:12
Op dinsdag 12 februari 2019 is het dikketruiendag. De Vlaamse overheid roept alle steden en gemeenten op een fietsvriendelijke actie op het getouw te zetten.
Simon Huylebroeck, leerkracht Aardrijkskunde aan het Koninklijk Atheneum Zottegem en trekker van de milieuwerkgroep KAZMOS klopte aan bij de milieudienst van de stad Zottegem met het idee om op dikketruiendag een klimaatpeloton te vormen. De stad Zottegem gaat maar al te graag op dit voorstel in.
Op dinsdagnamiddag 13 uur vertrekt het klimaatpeloton op de Markt te Zottegem. Alle Zottegemse middelbare scholen werden door de milieudienst uitgenodigd om met hun laatstejaars deel te nemen aan deze fietstocht.
Schepen Leen Goossens: “het is een tocht van 25 kilometer waarbij we langs alle Zottegemse scholen (middelbaar en lager onderwijs) passeren. Enkel het schooltje in de Lindestraat en de kleuterschool in  Oombergen kunnen we om organisatorische redenen niet aandoen.  Het moet een onvergetelijke doortocht worden. Aan elke school is gevraagd om bij de doortocht een mini-klimaatactie te houden. Al heel wat scholen hebben hiervoor toegezegd. Elke poging om de klimaatproblematiek positief onder de aandacht te brengen moet uiteraard gesteund worden. Zelfs al worden de klimaatdoelstellingen gehaald dan nog is er de kans dat het klimaat op hol slaat. Het klimaat kan dan een omslagpunt bereiken waardoor de mens de opwarming niet meer zelf in de hand heeft en de natuur alles zal bepalen. Wetenschappers schatten dat het daarbij gemiddeld 4 tot 5 graden warmer kan worden in vergelijking met het pre-industriële tijdperk waardoor de zeespiegel binnen 200 jaar met maar liefst 60 meter zou kunnen stijgen. Die 60 meter-lijn is dan ook het uitgangspunt van onze fietstocht. We eindigen immers op de Markt die op deze 60m-lijn ligt. We willen ook aan de jongeren laten zien dat hun stad al een aantal stappen heeft ondernomen: momenteel zetten we sterk in op de uitvoering van ons klimaatplan waarmee we de CO2-uitstoot met minstens 40% willen verminderen tegen 2030. Door de uitvoering van dit klimaatplan engageert de stad zich ook om maatregelen te nemen om de negatieve effecten van de klimaatverandering tegen te gaan zoals wateroverlast, droogte, hitte, erosie en verlies aan biodiversiteit.
Aan het eind van de fietstocht zullen we een gedenksteen onthullen op de Markt die zal verwijzen naar het klimaatpeloton en de 60-meterlijn”. 
De doortocht van het klimaatpeloton aan de lagere scholen:
13.05 uur:
Meerlaan: basisschool Atheneum
13.10 uur:
Sint-Barbaracollege Trapstraat
13.15 uur:
BSGO Bevegem: BROEDER MARESLAAN/LYCEUMSTRAAT
13.15 uur:
Sint-Barbaracollege Heilig Hartplein: speelplein Bevegem
13.25 uur:
Parkstraat VBS Grotenberge + Bernadetteschool + campus Grotenberge
13.40 uur:
De Smidse Smissenhoek
13.55 uur:
De Groene Poort: Lilarestraat
14.05 uur:
Waterpleintje: Kruiswaterplein
14.20 uur:
Sint-Andreas: STRIJPENPLEIN
14.30 uur:
De Vlinder + BUSO: Pentitentenlaan
14.45 uur:
Het Leeuwke: kerkplein Leeuwergem
14.55 uur:
De Kleine Planeet: Firmin Bogaertstraat
(gudc)