Hou je hond aan de leiband als je wandelt in het bos

04-04-2020 20:48

Het mooie weer lokt veel wandelaars naar het Neigembos. Ook elders in Vlaanderen zoeken mensen het bos op om een frisse neus te halen. Boswachters lanceren een oproep om bij boswandelingen de honden aan de leiband te houden: “Een loslopende hond brengt zichzelf, anderen en de natuur in gevaar.”

De laatste weken zijn bossen en natuurgebieden druk bezochte plekken. We zitten met z’n allen voor lange tijd binnen en het goede weer nodigt ons uit om de buitenlucht op te zoeken. Uiteraard zijn honden ook welkom in een bos, maar enkel aan de leiband. Dat was altijd al zo, en is nu niet anders. Loslopende honden kunnen om verschillende redenen een probleem vormen.

Loslopende honden

In de lente is de natuur één grote kraamkliniek is. De eerste jonge kieviten komen uit, jonge hazen lopen rond, eenden zitten met jongen, pasgeboren reekalfjes liggen heel stil in het gras of tussen de bladeren en struiken in het bos. Loslopende honden kunnen deze dieren verstoren, hen wegjagen of zelfs doden.

Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun hond heel lief en trouw is en geen gevaar of bedreiging vormt. Een dier is echter nooit volledig voorspelbaar. Voor andere bezoekers en zeker voor kinderen is een vreemde loslopende hond vaak best beangstigend.

Andere honden of dieren zijn eventuele gevaren voor de loslopende hond zelf, net als de wegen langs de rand van het bos. Bovendien zijn loslopende honden vaker vatbaar voor ziektes of andere beestjes zoals teken.

Oproep

De boswachters van Natuur en Bos zijn dagelijks op pad in de natuurgebieden. Zij vragen uitdrukkelijk de richtlijnen te respecteren en doen gezamenlijk een oproep aan alle hondenbezitters.

“Tijdens onze dagelijkse rondes merken we dat vele bezoekers hun hond laten loslopen. We willen met aandrang vragen om dat niet te doen en hiervoor de hondenlosloopzones te gebruiken. Het zijn uitzonderlijke omstandigheden voor iedereen en die vragen van iedereen inspanningen, zowel van tweevoeters als van viervoeters. Wie zich niet aan de regels houdt, verbaliseren we. Een boete hiervoor kan oplopen van € 70 bij een eerste inbreuk tot € 350 bij een herhaalde inbreuk. Help onze natuur en ook je eigen hond door je aan de regels te houden en bespaar tegelijk jezelf die nutteloze kost.”

MLI - Ninofmedia