Het Grote Fietsexamen editie 2019

13-05-2019 20:41
Van 3 tot en met 10 mei 2019 organiseerde Stad Zottegem opnieuw Het Grote Fietsexamen van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Voor 181 leerlingen uit tien basisscholen was het een spannende week waarin hun fietsvaardigheid getest werd.
Twee proeven
Het examen bestaat steeds uit twee delen. De leerlingen leggen eerst een behendigheidsparcours af op de parking van de Bevegemse Vijvers onder de deskundige begeleiding van gewaardeerd vrijwilliger Marc Blomme. Daar kijkt de politie ook hun fietsen na. Wie slaagt voor de behendigheidsproef, mag de baan op voor een individueel parcours doorheen de wijk Bevegem. Langs de weg beoordelen vrijwilligers de fietsvaardigheden in het verkeer. Ook de bevelen van de agent moeten onderweg worden opgevolgd.
Een rapport voor elke leerling
“Bij elk examen hoort ook een rapport. Zo weten ouders of hun kind in staat is om zich veilig alleen in het verkeer te begeven. Dat is voor hen belangrijk om te weten, want leerlingen van het 6de leerjaar gaan volgend jaar misschien met de fiets naar de middelbare school. Verliep het examen niet zo vlot, dan krijgen leerlingen waardevolle aanwijzingen mee om zich verder te oefenen tot volleerde fietsers”, aldus burgemeester Jenne De Potter.
STRAP-principe kracht bijzetten
“Het nieuwe bestuur staat volledig achter dit jaarlijkse initiatief. Met het examen willen we het STRAP-principe uit het Octopusplan extra kracht bijzetten. Kinderen en hun ouders motiveren om zoveel mogelijk veilig te voet en met de fiets naar de schoolpoort te komen, dat is de ambitie”, voegt schepen van verkeer en mobiliteit Matthias Diependaele toe.
(gudc)