Herdenkingsplechtigheid voor Kapitein vlieger de Hemptinne te Dranouter -ATCC

07-05-2019 12:24
Gisteren (6 mei 2019) organiseerde het gemeentebestuur van HEUVELLAND, in samenwerking met het Air Traffic Control Centre (ATCC) uit Gavere (Oost-Vlaanderen), de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid ter ere van Kapitein vlieger Baudouin de Hemptinne.
Kapitein de Hemptinne werd gebrevetteerd piloot in 1931 en nam met een beperkte groep Belgen, samen met de toenmalige Royal Air Force, deel aan de “ Slag om Engeland”. Tijdens de operatie “Circus 157”, codenaam voor de aanval op Rijsel, werd, op 5 mei 1942, zijn vliegtuig neergehaald boven DRANOUTER. Zijn Spitfire boorde zich in de grond. Baudouin overleefde de klap niet.
Sedert 1973 herdenken het ATCC, het gemeentebestuur van Heuvelland en de familie de Hemptinne deze gebeurtenis. Vanaf dan draagt het militair kwartier, gelegen in de Molenstraat 69 te Gavere, met veel fierheid de naam: “Kwartier Kapitein vlieger Baudouin de Hemptinne”.
Deze 46ste herdenkingsplechtigheid was de laatste die we organiseerden vanuit onze kazerne in Gavere. Het ATCC, de nog enig resterende eenheid in Oost-Vlaanderen, verhuist immers begin december naar de site van skeyes in Steenokkerzeel.  
Daarom hebben we deze keer de plechtigheid wat uitgebreid door deel te nemen met een gewapend peloton dat begeleid werd door een Scottish piper.  
 
Het programma bestond uit een militair défilé, een katholieke eredienst, bloemneerleggingen  aan de monumenten naast de kerk van Dranouter gevolgd door een bloemenhulde aan de gedenkplaat “Kapitein vlieger de Hemptinne” aan restaurant “ ’t Sparhof ” in de Wulvestraat. Tijdens de toespraken van de Korpscommandant van het ATCC en van de burgemeester van Heuvelland was er tevens een overvlucht door 4 Marchetti’s van het demoteam van de Luchtmacht “The Red Devils”.
 
De komende jaren zullen we de traditie van de herdenking echter blijven verderzetten. Daarvoor zal een nieuwe formule gezocht worden met respect voor het verleden en voor diegenen die onze toekomst alle kansen hebben gegeven.
In Steenokkerzeel zullen we een vergaderzaal “zaal Kapt Vl de Hemptinne” dopen en op die manier de tradities van de eenheid meenemen naar de nieuwe locatie.
Indien er een militaire herbestemming zou komen voor de kazerne in Gavere, zullen we samen met de nieuwe eenheid onze herdenkingsplicht vervullen.
We zullen tevens aandacht blijven schenken aan de vriendschappelijke band tussen het ATCC en de gemeente Heuvelland.
 
(JH)