Grizzly’s winnen 44ste Ninoofs quiztornooi

09-02-2019 20:52
Het Ninoofs quiztornooi was aan zijn 44ste editie toe. De Grizzly’s maakten hun favorietenrol waar en schreven vrijdagavond 08 februari meteen de 11ste eindzege op hun palmares.
Het blijft verbazen hoe je 40 ploegen van 5 deelnemers gedurende 4 opeenvolgende vrijdagavonden kunt samen krijgen, enkel gewapend met pen en papier en vooral een ijzersterk geheugen en een uitgebreide parate kennis. Daarin slagen de organisatoren van het Ninoofs quiztornooi al 44 jaar op rij.
Vlaanderen is dan wel quizland bij uitstek, maar na een kleine hype enkele jaren terug, zit her en der toch de klad er in. Niet in Ninove blijkbaar. Rik De Mulder, die de laatste 14 edities coördineert. “Het blijft inderdaad verbazen. We maken zelfs geen extra reclame voor de quiz, maar schrijven enkel de deelnemers aan van de voorgaande edities. En telkens zitten we snel vol: 40 ploegen is het maximum dat we in de zaal van het atheneum ordentelijk kunnen zetten.”
“Er zijn weinig andere quiztornooien die het zo lang uithouden. Ik heb weet van de quiz in Appels met 46 edities, maar die gaat over twee avonden. Een van onze sterke punten is de indeling in vaste rubrieken. Zelfs ploegen, die niet voor de eindoverwinning gaan, blijven toch gemotiveerd om rubriekwinnaar te worden. Voor hen is dit evenveel waard als een overwinning.”
Rik De Mulder kan rekenen op een enthousiaste ploeg. “Wij verdelen de rubrieken onderling en stellen dan apart de vragen op. Vanaf oktober beginnen we aan de voorbereiding. Het opzoekwerk is wel wat gemakkelijker gevonden. Vroeger was het uren slijten in bibliotheken en in boeken neuzen. Het internet heeft onze taak iets vereenvoudigd. En natuurlijk ook de technische installatie. Waar je anders nog dia’s moest nemen van elke vraag en ze pas na 14 dagen had, gaat het nu veel vlotter.”
Maar toch, het blijft een hele opgave en vergt veel inzet. Ook van de directie van het GO! Atheneum Ninove en de medewerkers, die vier vrijdagavonden op rij instaan voor een goede accommodatie en andere werken van barmhartigheid, zoals de dorstigen laven.
Niet onbelangrijk: de Grizzly’s wonnen andermaal, al voor de 11de keer. Of dat niet gaat vervelen? “Het zou voor ons pas echt vervelend zijn mochten we verloren hebben” was het laconieke antwoord. Dat is de ware olympische geest: winnen is belangrijker dan deelnemen. Of is dit een verkeerd antwoord op een sportvraag?
MLI - Ninofmedia