Geraardsbergse reuzen eregast op Meyboomplanting

13-08-2019 10:32
De reuzen Goliath, Gerarda en Kinneke Baba waren de eregasten op de Meyboomplanting, de Brusselse folkloristische hoogdag. Een heel uitzonderlijk gebeuren volgens de Geraardsbergse Reuzengilde, want eigenlijk stappen in de Meyboomoptocht enkel de Brusselse reuzen mee op.
“Een van de organisatoren van de Meyboomplanting is Christian Boudaert. De man zag ons aan het werk tijdens de reuzenstoet in Maastricht en was enorm onder de indruk van de manier waarop wij de reuzentraditie promoten. We hebben ondertussen ook een goede band met Boudaert opgebouwd waardoor hij de medeorganisatoren wist te overtuigen om de Geraardsbergse reuzen uit te nodigen als eregast op de Meyboomplanting.” zegt Dean De Smet van de Reuzengilde.
“Het is voor ons een ongelooflijk grote eer om met onze stadsreuzen deel te mogen nemen aan de Meyboomplanting”, vervolgt Steven De Lange van de gilde. “Het planten  van de Meyboom voor het eerst plaats in 1213. De Brusselaars plantten toen hun Meyboomplanting of vreugdeboom om de overwinning op de Leuvenaars te herdenken.”
De Meyboomstoet, met de Geraardsbergse reuzen in een hoofdrol vertrok aan het Stripmuseum in de Zandstraat en trok dan naar de Grote Markt om terug te keren naar het kruispunt van de Zandstraat met de Broekstraat waar voor 17 uur de Meyboom  geplant moest zijn.
(JG - 9500news)