Ga mee de strijd aan tegen de Aziatische hoornaar

01-07-2019 10:49
Vorig jaar is de Aziatische hoornaar echt zijn invasie in ons land begonnen. De overheid - in samenwerking met de universiteit, brandweerdiensten en civiele bescherming - hebben een plan klaar om dit jaar de verdere uitbreiding van deze invasieve exoot zoveel mogelijk af te remmen. Dit is hard nodig omdat de Aziatische hoornaar onze inheemse insecten (bijen, wespen, vliegen,...) belaagt waardoor de bestuiving van onze landbouwgewassen onder druk komt te staan. Bovendien heeft de Aziatische hoornaar een opmerkelijke voorkeur voor honingbijen wat voor de imkers in ons land een ernstig probleem kan worden.
Echter, het plan kan alleen slagen met de hulp van de bevolking. Jong of oud, natuurliefhebber of gewone wandelaar, specialist of leek, echt iedereen kan een steentje bijdragen door de ogen open te houden en bij het zien van een hoornaar of nest dit zo snel mogelijk te melden. Dit kan je doen op het portaal van de werkgroep Aziatische hoornaar: vespawatch.be.
De Aziatische hoornaar is een grote, donkere wesp. Ze is groter dan een gewone wesp en iets kleiner dan de inheemse Europese hoornaar. Je kan een Aziatische hoornaar goed herkennen aan haar unieke kleurencombinatie (zie figuur). Op de kop en het borststuk zijn ze volledig zwart. Ook het achterlijf is grotendeels zwart met slechts één brede gele band. De pootjes zijn zwart met opvallende gele tipjes. De Aziatische hoornaar wordt het meest verward met de Europese hoornaar. Maar met een beetje oefenen zal je gauw merken dat het verschil zeer duidelijk is.
 
Figuur: bijen, wespen en hoornaars op schaal naast elkaar. De Aziatische hoornaar heeft 2 kleuren: zwart en weinig geel op het achterlijf. De Europese hoornaar heeft 3 kleuren: zwart, roodbruin en veel geel op het achterlijf. 
Van de hoornaars hoef je zelf weinig schrik te hebben. De Aziatische hoornaar mag dan wel zeer agressief zijn als je haar nest verstoort, in de vrije natuur toont ze geen interesse in de mens. Met haar angel kan de hoornaar wel meermaals pijnlijk steken zoals andere wespen. Daag ze dus zeker niet uit!
Natuurpunt Vlaamse Ardennen heeft met een spaghetti-avond in Horebeke 4.200 euro ingezameld. 
Het geld komt goed van pas voor de verdere uitbouw en het beheer van natuurgebieden in de Maarkebeekvallei in Horebeke, Maarkedal en Oudenaarde, het Burreken in Horebeke, Maarkedal en Brakel en Paddenbroek in Kluisbergen. De organisatie verwierf in het Burreken onlangs een oppervlakte van 7.000 vierkante meter en dat zal dankzij de recordopbrengst van het eetfestijn sneller ingericht worden als bos. 
(Stad Geraardsbergen)