Expo ‘Bezet Ninove’ is blikvanger van herdenking Groote Oorlog

11-10-2018 10:03
Op Wapenstilstand 2018, exact 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, zal de expo ‘Bezet Ninove’ symbolisch de deuren sluiten. De expo, die start op 20 oktober, geeft ons een beeld van Ninove in de periode 1914-1918. Ze is de blikvanger van een hele reeks initiatieven waarmee de stad en de erfgoedraad de Groote Oorlog herdenken.
De tentoonstelling ‘Bezet Ninove. Over leven tijdens de Groote Oorlog’ wordt al voorbereid sinds 2014. Toen startte binnen de erfgoedraad een themagroep die speurde naar sporen van de Groote Oorlog in de twaalf gemeenten die vandaag de stad Ninove vormen. De themagroep spitte een onvermoede berg aan informatie naar boven. Veel ‘nieuws van toen’ werd gepubliceerd op de blog https://ninove14-18.weebly.com, die nog bijna dagelijks feiten van honderd jaar geleden memoreert. Een ander publicatiekanaal zijn de 12 Ninoofse Oorlogsgazetten, waarvan op 5 november het dertiende en laatste nummer verschijnt. De ‘oorlogsblog’ en de Ninoofse Oorlogsgazetten hebben op een originele manier een bijzonder stuk stads- en streekgeschiedenis geschreven. Bovendien hebben ze tientallen Ninovieters geprikkeld om in bananendozen of koekjestrommels op zoek te gaan naar foto’s en persoonlijke documenten van familieleden die de Groote Oorlog aan den lijve hadden meegemaakt.
Al dat materiaal, en nog veel meer, is samengebracht in de prestigieuze expo ‘Bezet Ninove. Over leven in de Groote Oorlog’. De tentoonstelling biedt een terugblik op de oorlogsjaren in wat nu groot-Ninove is. Naast een zestigtal didactische panelen over thema’s zoals de inval, de Duitse bezetting, de voedselsituatie, het dagelijkse leven, vluchtelingen en de bevrijding toont de expo tientallen foto’s, documenten en objecten van honderd jaar geleden. In de dagboekkamer luister je naar fragmenten uit ‘Ninoofse’ oorlosgsdagboeken van onder andere Jeanne De Mont, Joseph Cieters, Omer Cobbaert en Helena Caura. De memoriaalkamer laat zien hoe de herinnering aan de Groote Oorlog vanaf 1919 in stand werd gehouden. Het ereperk tenslotte brengt hulde aan de 221 mensen uit de huidige 12 deelgemeenten van Ninove van wie de Eerste Wereldoorlog het leven heeft geëist.
Tussen 28 oktober en 11 november presenteert de stad nog een resem andere initiatieven ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het hoogtepunt van de herdenking is in het weekend van 9-10-11 november, met de officiële herdenkingsplechtigheid op zondag 11 november in Appelterre-Eichem. Zaterdagavond 10 november dragen we de boodschap ‘Nooit meer oorlog’ uit met een fakkeltocht en een ‘bevrijdingsconcert’. Nog een dag eerder is er in elke deelgemeenten een bloemenhulde aan het plaatselijke herdenkingsmonument. Dankzij enkele nieuwe ‘herdenkingssymbolen’ geven we de komende jaren nog wat meer permanente zichtbaarheid aan de Groote Oorlog. 
Praktisch
Buurthuis Berdam (voormalige Sint-Theresiakerk), Edingsesteenweg 2, Ninove 
20 oktober tot en met 11 november; zaterdag en zondag open van 10 tot 18 uur; woensdag, donderdag en vrijdag open van 14 tot 18 uur; gesloten op 1 november 
Mogelijkheid van gegidst bezoek voor groepen en scholen. Educatieve brochure voor lagere scholen en kinderen. Info & reservaties via dienst cultuur via cultuur@ninove.be of 054 313287.
Meer info? 
Dienst cultuur, 054 31 32 86, cultuur@ninove.be
(Stad Ninove)