Erfgoedtentoonstelling ‘Dweis mor Welgezinjd’ in Ninove

08-11-2019 21:04
‘Dweis mor Welgezinjd’. Dat was het motto van de Ninoofse stadskrant 't Klokzjiël, waarvan 82 nummers verschenen tussen 1980 en 1987. Het is ook de titel van een eindejaarstentoonstelling die op zoek gaat naar het erfgoed van de jaren 1980 in onze stad. 
‘Dweis mor Welgezinjd’ schrijft allereerst de geschiedenis van een stadskrant. ’t Klokzjiël volgde de actualiteit op de voet en was een bevoorrechte getuige van het politieke, culturele en maatschappelijke leven in Ninove in de jaren 1980. De krant woog meer dan eens op zowel het pol¡tieke debat als de culturele toogbabbels. Ruim 30 jaar nadat het laatste nummer van de persen rolde, blikken we terug op de roemrijke geschiedenis van de krant. Een tentoonstelling met 'het beste van' biedt een verrassende kijk op het Ninove van de jaren 1980, “toen de auto's nog in twee richtingen de 'Stoësjenbeirg’ op en af reden.
Verdwenen monumenten
Dat is de tweede ambitie van dit erfgoedproject: het Ninove van drie à vier decennia geleden weer tot leven wekken. De tentoonstelling vertelt het verhaal van verdwenen monumenten, teloorgegane toneelverenigingen en kroegentochten, kunstenaars als Herman Minner en volksfiguren als Mariaken Kalleballe en ‘champetter’ Marcel Cardoen. Maar ook van waterzuiveringsstations en atletiekpistes die geopend werden, de Werkgroep Leefmilieu en het Vluchthuis/Vrouwenhuis, de politiekers die toen de eerste viool speelden en de eerste politieke vluchtelingen in onze stad. ‘Dweis mor Welgezinjd’ is voer voor nostalgici, maar evengoed een originele kennismaking met de jaren 1980 voor de ‘latere generaties’.
‘Dweis mor Welgezinjd’ digitaal
‘Dweis mor Welgezinjd’ is tenslotte ook een digitaliseringsproject: dankzij Erfgoedcel Denderland kan je de Ninoofse stadskrant integraal herlezen op www.madeindenderland.be.
In de marge is er nog een tweede expo, gerealiseerd door vzw ’t Uilekot. ‘Ook de afbreker bouwt op’ gaat in de voetsporen van Jan De Lichte en andere Louis-Paul Boons op zoek naar sporen van verzet in de Denderstreek.
Praktisch
‘Dweis mor Welgezinjd’. Ninove in de jaren 1980 door de ogen van stadskrant ’t Klokzjiël
  • zaterdag 16 november – zondag 22 december, tijdens de openingsuren van het oud stadhuis
  • oud stadhuis, Oudstrijdersplein 6, Ninove
Meer info?
Dienst cultuur, cultuur@ninove.be, 054 31 32 86
(Stad Ninove)