Erfgoed uit de jaren ’80 met ’t Klokzjiël als leidraad: ‘dweis mor welgezindj’

11-10-2019 10:22

NINOVE – De stad gaat dit najaar op zoek naar het erfgoed van de jaren ‘80 van de vorige eeuw. Hoofdmoot van dat project: een tentoonstelling met als leidraad de legendarische stadskrant ’t Klokzjiël.

Toen Rufijn De Decker in 1978 uit Gent naar Ninove terugkeerde, rijpte bij hem de idee dat ook zijn geboortestad een stadskrant kon gebruiken. In de jaren daarvoor had hij gewerkt voor de alternatieve Gentse Dopkrant en de stadskrant Den Agentenaar. Samen met een aantal geestesgenoten richtte hij in 1980 ’t Klokzjiël op, onder het motto: ‘dweis mor welgezinjd’. Daarvan zijn tussen 1980 en 1987 een 80-tal nummers verschenen.

Rond die legendarische stadskrant zal een tentoonstelling te zien zijn in het Oud Stadhuis, van 6 november tot 22 december 2019. Met ’t Klokzjiël als leidraad gaan de initiatiefnemers op zoek naar mensen en gebeurtensisen van toen. Ze wekken het politiek, cultureel en maatschappelijk leven in Ninove van de jaren 1980 weer tot leven.

Een eerste aanzet van dit project kon je al zien tijdens de Savooifeesten eind augustus. Deze ‘Gentse feesten op zijn Ninoofs’, vanaf 1971 op het Savooipleintje, golden immers als een van de culturele hoogtepunten in die periode. Bovendien waren de feesten en de stadskrant nauw met mekaar verbonden. Een minitentoonstelling in openlucht blikt terug op de roemrijke geschiedenis van de Savooifeesten. De tentoonstelling staat opgesteld in de Vuurkruisersstraat, op het grasplein aan de overkant van ’t Savooipleintje, waar in de jaren 1980 de gemeenteschool stond.

Praktisch

  • Datum en tijdstip: van zaterdag 16 november tot en met zondag 22 december, open tijdens de kantooruren en in het weekend van 14 uur tot 17 uur.
  • Plaats: Oud Stadhuis, Ouderstrijdersplein Ninove.
Info: dienst cultuur – cultuur@ninove.be – 054-31 32 87.

MLI