Dikke truiendag 2020 op Richtpunt campus Zottegem

13-02-2020 21:19
Jongeren milieu bewust maken lijkt eenvoudig maar dat is het niet… Projecten zoals ‘dikke truiendag’ helpen hun te praten en na te denken over het milieu. Op Richtpunt campus Zottegem krijgen de leerlingen uit het 5de jaar een uurtje ‘les’ van het MOS-team. Deze jongeren komen elke week samen om projecten voor te bereiden en bijkomend uitleg te geven aan andere klassen.
Via het project REG-ambassadeurs proberen ze de andere leerlingen bewust te maken dat iedereen moet meewerken aan een beter milieu. Tips als ‘doe het licht uit als je de kamer verlaat’, ‘sta max 10 min onder de douche’, ‘isoleer leidingen’, ‘hang de gordijnen op de juiste manier’, ‘gebruik een deksel op de kookpot’… verminderen het  energieverbruik en de CO2 uitstoot. Hierdoor zal de aarde minder snel opwarmen en het ijs trager smelten.
Vanuit hun technische opleiding proberen we een antwoord te geven op vragen zoals, ‘hoe kan je 38 cm isolatie in een dak monteren?’, ‘hoe werkt een warmtepomp?’, ‘hoeveel isolatie zit er in vloeren en muren?’.
Onder het motto ‘Meten is weten’ gaan ze aan de slag. Geluid, licht en CO2 meters geven soms verassende waarden en met een warmtecamera kan je de energieverliezen in je gebouw opsporen.
Alle leerlingen van Richtpunt campus Zottegem krijgen de komende weken een energiemeter mee naar huis. Het energieverbruik van een diepvriezer, droogkast, telefoonlader, computer,… thuis zelf meten maakt alles zoveel duidelijker. Tijdens verschillende vakken worden deze metingen dan verder besproken.
Biodiversiteit stond centraal tijdens ‘dikke truiendag 2020’ en we gebruikten flipperkasten om deze items op een ludieke manier aan te brengen. Laat het gras maar groeien!
(gudc)