De populier op de Vollander in Zottegem Strijpen die sneuvelde tijdens de storm Ciara

11-02-2020 21:17
De populier op de Vollander in Zottegem Strijpen die sneuvelde tijdens de storm Ciara op zondag 9 februari 2020 haalde niet alleen het regionale maar ook het nationale nieuws. De boom werd pas echt populair toen hij regelmatig verscheen op de facebookpagina Zottegem, je moet het zien om te geloven. Toen hij afgelopen zondag geveld werd door de storm Ciara was het hek helemaal van de dam op sociale media. Iedereen betuigde zijn medeleven, zelfs de slogan ‘Je suis Vollander’ kwam er bij te pas. Velen hopen dat de boom als kunstwerk kan gebruikt worden, maar zover zal het niet komen. De boom is binnen in net een spons, een wonder dat hij zolang overeind is gebleven, uiteindelijk was het monument een gevaar voor elke voorbijganger.
In 2002 werd de boom getroffen door een blikseminslag. Een groot gedeelte van de schors verbrande toen waardoor de populier bijna 20 jaar lang waterinsijpeling kreeg en binnenin helemaal week werd.
De boom werd hooguit 110 jaar oud. Renteboeken van de parochie Strijpen vermelden reeds in 1576 ‘aen den Populier’ (pub M&L aug 2012) wat doet vermoeden dat er toen reeds een populier stond. Oude kaarten vermelden een boom op de Vollander sinds 1845, vermeld de inventaris onroerend erfgoed. Later verdween de boom echter van de stafkaarten, tot in 1910, toen werd een nieuwe boom aangeplant ter vervanging van waarschijnlijk de oude eik en vermeld op stafkaarten. Tijdens de eerste wereldoorlog werd de toenmalige boom verzaagd voor brandhout en vervangen door de huidige populier die verdween.
(gudc)