De artefacten van de Lancaster die neergestort is boven Lierde mogen niet weggemoffeld worden

18-12-2018 00:02
Naar jaarlijkse gewoonte wordt eind december het neerschieten van de Lancaster bommenwerper boven Lierde herdacht.
Het toestel, met aan boord zeven jonge vliegeniers waarvan slechts één de aanval overleefde, viel neer in de wijk Kakebeke. Dit was afgelopen weekend niet anders aan het monument dat ter plaatse werd opgericht ter nagedachtenis van deze historische gebeurtenis in onze vaderlandse geschiedenis. Een gebeurtenis waar Lierde een discrete rol in speelt. Al was maar louter in het herdenken van de offers die deze mensen hebben moeten brengen om ons te bevrijden.
Maar hier knelt het schoentje. Ondanks de inzet van verschillende vrijwilligers in Lierde (onder meer vanwege Dirk De Quick) om het toestel te bergen in 1999 en om de gebeurtenissen in ere te houden schiet de gemeente eigenlijk schromelijk te kort op dat vlak.
Doorn in het oog is het feit dat de museumkast in de bibliotheek, met artefacten van het toestel, waaronder een GEE-radar, de passer van de navigator, een vrijwel volledig intacte brandblusser, een seinpistool, en ander randinformatie met foto’s ... edm. Dit is allemaal zeer boeiend en historisch materiaal voor onze jeugd om kennis te maken met het oorlogsverleden van onze gemeente; ware het niet dat die kast om onduidelijke redenen werd weggehaald uit de bibliotheek.
Die zaken staan nu in opgeborgen van een vergaderzaal in het gebouw van OC de Lier, waar dus niemand ze kan zien.
Dit is zeer spijtig.
We zijn op de hoogte gekomen dat er plannen bestaan om die zaken in Geraardsbergen tentoon te stellen, maar die horen feitelijk thuis in Lierde, samen met alle persoonlijke zaken die door de families van de gesneuvelden werden bezorgd tijdens hun vele bezoeken. Onder meer een unieke regenjas gemaakt van de parachute van de overlevende dreigt te verhuizen naar Geraardsbergen. Dit zou niet mogen gebeuren. Die zaken zouden eigenlijk een ereplaats moeten krijgen in onze gemeente.
Maar het is jammer dat Lierde hier geen permanente aandacht aan besteedt en het zou nog spijtiger zijn mocht de gemeente toelaten dat deze uitzonderlijke historische artefacten naar Geraardsbergen zouden verhuizen ipv dat ze in Lierde zouden bewaard worden op een ereplaats.  
Werner Niemegeers
Lijsttrekker N-VA Lierde
(foto GEE Radar gevonden tijdens de berging)