Burenbenefiet voor Eveline en tegen ALS bij Triamant

08-07-2019 20:51
Een mix van bewoners, vrijwilligers en medewerkers van Triamant Aunove organiseerden op zaterdag 8 juni een benefietfestival voor bewoonster Eveline Haegeman en tegen de zenuw-spierziekte ALS. Een schare artiesten, waaronder Sam Gooris en Connie Dean, beklom het podium. Van de opbrengst van deze actie schenkt Eveline 1.000 euro aan het goede doel. Eveline, die zelf ALS heeft, overhandigde maandag de cheque aan Een hart voor ALS vzw.
Het idee om Sam ‘Basketsloefkes’ Gooris naar haar buurt te halen kwam van de 45-jarige Triamant-bewoonster Eveline Haegeman. Zij kreeg in oktober 2015 de diagnose van Amyotrofische Laterale Sclerose of ALS. Eveline zit in een rolstoel en communiceert via een spraakcomputer met oogbediening. Als Eveline een droom heeft, dan gaat ze ervoor. Bovendien is ze een doorzetter met een gul hart: ondanks haar zware beperkingen, zet zij zich graag in voor anderen.
“Ik kijk graag naar mogelijkheden. Zelfs als je veel zorg nodig hebt, zoals ik, hoef je niet in een hoekje te gaan zitten grienen. Daar heeft niemand wat aan. Richt je op wat er wél nog kan. Zo organiseerde ik onlangs nog een haakproject, samen met andere vrijwilligers, dat geld opbracht voor Topsport fot Life. Nu schenk ik van de opbrengst van het benefiet graag 1.000 euro aan Een hart voor ALS. Die vzw ondersteunt en bevordert wetenschappelijk onderzoek naar ALS.” Eveline Haegeman – Triamant-bewoonster met ALS
Betrokkenheid van de buurt
Samen met leefcoach Charlotte Brys vormde Eveline de ‘harde kern’ die de coördinatie van het event op zich nam. Het duo werkte een programma uit met optredens, zomerse drankjes en lekkere hapjes. De dames lanceerden een oproep naar helpende handen en al snel ontstond een heel team rondom hen. Evelines zoon, de vader van haar kinderen, de buren bij Triamant, familie en vrienden van bewoners, kinderen van medewerkers, vrijwilligers uit de streek, … De Zottegemse laat duidelijk niemand onberoerd.
“Eveline heeft het organiseren in de vingers. ‘De handen uit de mouwen steken’ is in de letterlijke zin niet meer van toepassing, maar dingen voor mekaar krijgen kan zij als geen ander! De tent, tafels en stoelen, dranghekkens bestellen, sponsors zoeken, de nodige toelatingen en verzekeringen aanvragen, ... Eveline wist raad. De last minute mobiele toog geraakte dankzij haar snel gebruiksklaar: met de kennis uit haar horecaverleden kon Eveline minder ervaren helpers stap voor stap aansluitinstructies te geven.” Charlotte Brys – leefcoach bij Triamant Aunove
Tevreden terugblik
De dag zelf was het spannend of de felle wind en regen spelbrekers zouden blijken. Toen de deuren om 17u open gingen, verscheen gelukkig een stralende zon. Zes artiesten traden op. Sam Gooris en Conny Dean verzorgden de hoofdacts. Enkele bewoners en sympathisanten sprongen op het podium en dansten mee. Eveline blikt dankbaar terug op het festival. Met de opgehaalde som is ze erg tevreden.
“Fier ben ik. Omdat mijn droom werkelijkheid werd. En omdat we het samen konden doen. Ik ben blij dat ik bij Triamant zelfstandig kan wonen in mijn eigen flat, maar nog zoveel blijer met de mensen om me heen hier. Mensen met een warm hart. Een hart voor ALS. Ik twijfel er niet aan dat de vzw het ingezamelde bedrag goed zal benutten.”
Over ALS
Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Deze neuromusculaire (zenuw-/spier-) aandoening leidt tot het onvoldoende functioneren van de spieren. Dit komt doordat de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenstam afsterven. Hierdoor komen de signalen vanuit de hersenen niet meer aan bij de spieren. De hersenen kunnen dan geen spierbewegingen meer op gang brengen.
Bij ALS worden geleidelijk steeds meer spieren aangedaan, behalve de hartspier. ALS veroorzaakt meestal geen pijn. De zintuigen (gevoel, smaak, zicht, reuk en gehoor) en de werking van darmen en blaas blijven bijna altijd intact. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is meestal de oorzaak van het overlijden van iemand met ALS. Hoe snel dat gaat verschilt per persoon. Maar de gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is slechts drie tot vijf jaar.
(gudc)