Boekvoorstelling 'Monumenten spreken'

06-12-2018 21:08
Als sluitstuk van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog brengt de Houtemse cultuurraad het boek ‘Monumenten spreken’ uit, een rijkelijk geïllustreerd boek over de gesneuvelden van Groot Houtem. Auteur van het boek is Guy Moerman (43) uit Letterhoutem die daarvoor vijf jaar opzoekingswerk verrichtte.
Het toenmalige Sint-Lievens-Houtem, met de huidige deelgemeenten Letterhoutem, Bavegem, Vlierzele en Zonnegem verloor achtenveertig jonge mannen in WOI, een zware tol voor de landelijke volksgemeenschap. Hun namen staan nog op diverse herdenkingsmonumenten maar het boek van Guy Moerman brengt hen opnieuw tot leven in hun persoonlijke verhaal. Tegelijk geeft de auteur een uitgebreide historische duiding van het oorlogsgebeuren.
Letterhoutemnaar Guy Moeman is ploegenarbeider bij ArcelorMittal in Gent maar raakte sinds zijn jeugd gepassioneerd door geschiedenis. “Vooral de geschiedenis van de Twee Wereldoorlogen intrigeren me. De verhalen die ik hoorde vertellen hebben me aangezet tot verdere exploratie en onderzoek,” zegt hij. “Voor dit boek startte ik mijn opzoekingen in het Houtems gemeentearchief en breidde dat uit met talrijke raadplegingen in het Koninklijk Legermuseum in Brussel en het Kwartier Koningin Elisabeth in Evere. Een belangrijke bron vormden ook de Krijgsraadverslagen die pas in april van dit jaar openbaar werden gemaakt. Ik nam ook contact op met de familie van de gesneuvelden.”
Het boek wordt tijdens een korte evocatie voorgesteld op dinsdag 18 december om 20 uur in CC De Fabriek (Fabrieksstraat 19, Sint-Lievens-Houtem, gevolgd door een receptie. De toegang is gratis.
Het boek is te bestellen door overschrijving van 25 euro (voorintekenprijs tot 10 december) of 30 euro (na 10 december) op rekening van BE30 7371 2122 7411 van de cultuurraad met de vermelding van ‘Monumenten Spreken’. Bijkomende info op de gemeentelijke cultuurdienst (053/60.72.35) of mail ccdefabriek@sint-lievens-houtem.be
Hieronder vindt u het voorwoord van het boek. Een rechtenvrije foto wordt met deze zending meegeleverd.
Wie meer persinfo kan u eventueel auteur Guy Moerman contacteren op 0472 883 460 (hou rekening dat hij, gezien zijn onregelmatige werkuren, niet altijd bereikbaar is)
(gudc)