Archeologen leggen funderingen bloot van gastenverblijf Ninoofse abdij uit 17de eeuw

17-05-2019 09:24

 

NINOVE – Medewerkers van RAAP bvba doen momenteel archeologische opgravingen langs de Kloosterweg in Ninove. Zij legden er de 17de eeuwse funderingen bloot van het gastenverblijf van de voormalige Norbertijnerabdij.
Het archeologisch onderzoek gebeurt als voorbereiding van de bouw, die daar is gepland. “Dat is de gebruikelijke procedure”, aldus Nele Vanholme, projectleidster van het onderzoek. “Uit een voorafgaand onderzoek bleken er effectief archeologische resten aanwezig te zijn. We hebben eigenlijk maar een goede meter moeten graven om op de funderingen te stoten. Deze site is driehonderd jaar zo goed als niet verstoord en dus goed bewaard gebleven. We legden de funderingen bloot van de gastenverblijven tegenover de huidige abdijkerk: een rechthoekig gebouw, onderverdeeld in kleinere kamers, met uitzicht op de kloostervijver. Die restanten dateren van de 17de eeuw. Daaronder steken de oudere bouwfases van de abdij uit de 14de en 15de eeuw. Maar zo diep gaan wij niet.”
Pleinfunctie
De opdrachtgever voor deze voorafgaande archeologische werken is de nv Sorinvest Construct, die samen met de bvba Decor All de voormalige eigendom ‘Nijs’ kocht. Architect Bruno Longeval: “Wij willen daar een meergezinswoning en een appartementsgebouw realiseren. Op het gelijkvloers is een commerciële ruimte gepland. Wij staan aan de stad kosteloos een perceel af langs de Kloosterweg. Daarop zal de stad een plein aanleggen. De idee is om de hoofdingang met de monumentale barokke gevel van de abdijkerk op te waarderen door die pleinfunctie. Dit zal zeker een meerwaarde betekenen voor de hele omgeving.”
Tijdens de bespreking op de gemeenteraad van 23 november 2017 (goedgekeurd meerderheid tegen oppositie) en ook nadien was daarover nogal wat commotie.
Maar voor Bruno Longeval is dit echt een win-winsituatie voor de beide partijen. “De grond heeft een vrij grote waarde en Ninove heeft echt behoefte aan meer publieke ruimte. Buiten de Graanmarkt heb je hier zo goed als niets. Op het Kerkplein heerst koning auto. Ook daar zou een heraanleg zeker een meerwaarde betekenen met de link naar de Kloosterweg en de Dam.”
De start van de bouwwerken zelf ligt nog niet vast. “Wij wachten de resultaten af van het archeologisch onderzoek, dat in de laatste fase zit. En dan beginnen we met de paalfunderingen.”
MLI