35 jaar Teledienst ‘Arm in arm voor gelijke kansen’

12-09-2019 09:52

NINOVE – Teledienst bestaat in Ninove 35 jaar. Tijdens het weekend van 21 en 22 september zetten ze die mijlpaal in de verf met een hele reeks activiteiten en gastsprekers.

Het prille begin van Teledienst situeert zich in 1981 met de adventsactie ‘Wentel de crisis niet af op de armen’. Jo Van Hecke was toen de aandrijvende kracht achter de vzw Sociale Werkgroep Dabar. Met karweien en bezoeken wilden vrijwilligers concrete antwoorden bieden op deze oproep.

Twee jaar later ontstond daaruit de vzw Teledienst Ninove met een karweidienst en een Teleshop als belangrijke actieterreinen. In de loop van de daaropvolgende jaren ontsproten nog Atelier De Wilder (Appelterre-Eichem), het Sociaal Centrum De Brug, Kringloopcentrum ’t Vierkant, praatcafé ‘t Contact, een sociaal restaurant, ’t Winkeltje en de Moestuin. Teledienst kreeg ook een erkenning als organisatie, waar armen het woord nemen en werkt met andere partners samen rond de kansenpas. De overeenkomst met CAW Oost-Vlaanderen zorgde in 2018 voor een nauwere samenwerking en professionalisering.

In 2016 startte Teledienst onderhandelingen met Ninove Welzijn voor de verkoop van een perceel aan de Oude Kaai 11, waar tot 2017 de Kringwinkel was ondergebracht. Daar is het  project ‘Twijderij’ gepland met gemeenschappelijke ruimten en sociale appartementen. De renovatie van de Oude Kaai 13 staat in 2020 op de agenda.

Viering

In die 35 jaar heeft de organisatie dus een hele weg afgelegd en dat willen ze bij Teledienst even onder de aandacht brengen met een tweedaagse jubileumviering.

Zaterdag 21 september is De Plomblom vanaf 19.30 uur de locatie voor diverse sprekers: Tania De Jonge, Veerle Cosyns, Jos Geysels, Lieven De Pril, Naima Charkaoui. Koor VocAtom en Inspinazie zorgen voor de muzikale en verbale interludia.

Zondag 22 september houdt Teledienst van 11 tot 13 uur opendeur in het Praatcafé, de sociale kruidenier, de Kaai en de Moestuin. Je kunt vanaf 12.30 uur ook aanschuiven voor een feestelijke barbecue met muziek in Veaudeville.

Info: Teledienst Ninove – info@telendienst-ninove.be.