30e Open Monumentendag in Oost-Vlaanderen!

05-09-2018 12:38

Op zondag 9 september is het de beurt aan de 30ste Open Monumentendag in Vlaanderen. Provincie Oost-Vlaanderen draagt al van in het begin haar steentje bij en zorgt ook nu weer voor een uitgebreid aanbod.

Programma Open Monumentendag 2018 in Oost-Vlaanderen: 

  • In Gent kan je dankzij Monumentenwacht Oost-Vlaanderen de kranen in de haven beklimmen. Daarnaast vind je de Provinciale monumentenwachters bij de bunkers van de Hollandstellung in Eeklo.
  • Of doe een rondje Vlaamse Ardennen. Op de grens van Balegem en Scheldewindeke neemt voor het eerst de pas gerestaureerde Windekemolen opnieuw deel aan Open Monumentendag, naast ook de andere Provinciale molens.
  • In Ename zijn er activiteiten voor kinderen al vanaf 1,5 jaar en is het de allerlaatste kans om de expo ‘Oude liefde. Zorgen voor erfgoed’ te bezoeken. Op de archeologische site wordt 20 jaar erfgoedzorg gevierd met allerlei activiteiten en tonnen sfeer.
  • Kleine legionairs of vikingen in huis? Zet koers naar Velzekewaar ze ten strijde trekken. Het archeocentrum stelt er ook zijn nieuwe workshop ‘De kleine prehistorie’ voor waarbij lagere schoolkinderen naar de tijd van de jagers-verzamelaars gekatapulteerd worden.
  • Vergeet zeker niet binnen te springen in De Kaaihoeve in Meilegem, niet alleen een boeiend natuureducatief centrum maar ook een pittoreske 18de-eeuwse hoeve.  
  • In Overslag is het kermisweekend en geeft de Provincie de inwoners de laatste kans tot inspraak in de herbestemming van de kerk.
  • Vergeet zeker de provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode niet, je kijkt er je ogen uit. Met animatie door het Scheepvaartmuseum en de School voor Scheepsmodelbouw

Gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor Erfgoed: “Het is indrukwekkend welk programma onze erfgoedsites en -diensten opnieuw weten op poten te zetten voor deze 30steOpen Monumentendag. Met als enige doel zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor erfgoed. En dat zelfs voor de allerkleinsten, een doelgroep die vaak uit het oog verloren wordt en nochtans: jong geleerd, is oud gedaan! Naast ons eigen aanbod steunt het Provinciebestuur ook de talrijke gemeentebesturen, eigenaars, vrijwilligers, … die een activiteit voor Open Monumentendag organiseren. Bijvoorbeeld via een subsidie als erfgoedproject of de publicatie van een Erfgoedgids of Erfgoedsprokkel”.

Ontdek zelf alles op: www.oost-vlaanderen.be/openmonumentendag